fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Дакића не пуштају из притвора

Mile_Dakic2.jpgНепуну годину након што jе ухапшен на граничном приjелазу БИХ-а и Републике Србиjе, пред карловачким Жупаниjским судом започело jе суђење Мили Дакићу (81) због потицања на убоjство троjице и тешко рањавање jедног полицаjца ПУ карловачке. Напад се догодио у седам уjутро 4. аугуста 1991. на тзв. Шарчевом крижу у Крњаку, на магистралноj цести за Плитвице, код лиjевог одвоjка цесте за Воjнић.

Тjедан дана након почетка процеса, изванрасправно виjеће трећи jе пут одбило приjедлог одбране да се Дакић брани са слободе, иако се с тиме двапут сложило Државно одвjетништво. За наведено jе дjело било оптужено седам особа, а првооптужени су били Миле Дакић, у одсуству осуђен на 20 година затвора, те jош двоjица наводних починилаца злочина над полициjском патролом, коjа jе требала контролирати промет на цести Д-1 према jугу Хрватске. Један оптуженик у међувремену jе умро, а што jе с троjицом преосталих, из оптужнице ниjе jасно.

Ово несумњиво злодjело сматра се почетком рата на карловачко-кордунском подручjу, као што се догађаj од 21. септембра, када су на Коранском мосту побиjени припадници ТО Крњака, сматра осветом за убоjство полицаjаца.

Свjедоци га не терете

Оптужбу у овом случаjу заступаjу главна жупаниjска државна одвjетница Гордана Крижанић и њен замjеник Младен Краjачић. Оптуженика бране риjечки адвокат Љубиша Драгељевић и Ненад Мамула из Карловца. Петерочланим судским виjећем предсjедава Анте Уjевић, а ту су и Младен Косиjер, такођер судац карловачког Жупаниjског суда, те троjе судаца поротника, међу коjима jе Иван Градишар, познати Карловчанин и некадашњи комерциjални директор Карловачке пивоваре.

Судском позиву ниjе се одазвао свjедок оптужбе Жељко Кресоjевић, коjи живи и ради у Холандиjи и у Хрватску долази само љети на одмор, па постоjи могућност да оптужба одустане од њега као свjедока; Никола Трбоjевић, вjероjатно као задњи свjедок оптужбе, бит ће приведен на сљедеће рочиште, заказано за 15. маjа. Након њега би требало свjедочити десетак свjедока одбране, међу коjима и први хрватски министар унутрашњих послова Јосип Бољковац.

Првог дана процеса, пред проматрачима броjних невладиних организациjа, српске заjеднице у Карловцу и амбасаде Републике Србиjе из Загреба (Дакић има двоjно држављанство), свjедочили су Мирко Пекић, Миле Ђурић, Бранко Гвозденовић, Душан Црнковић, Небоjша Опарница и Бранислав Буква. Другог дана свjедочили су Милан Опачић, Никола Оредић, Рифет Хасановић, Миодраг Јанжек и Момчило Вучковић.

У наjкраћем, нитко од наведених свjедока ниjе директно или индиректно оптужио Дакића за злочин коjи му се ставља на терет, нитко ниjе тврдио да jе постоjала тзв. Дакићева наоружана група. Групу су требали чинити чланови Југославенске самосталне демократске странке (ЈСДС), коjу jе Дакић основао у Воjнићу и у коjоj су углавном били запосленици Мемориjалног центра на Петровоj гори, чиjи jе Дакић био дугогодишњи директор. Нитко га никада ниjе видио наоружанога, иако jе, као и сви тадашњи предсjедници броjних странака, имао особну пратњу, чувара и возача, и то у jедноj особи коjа jе била наоружана.

Многи су свjедоци испитивани више пута. Судац Уjевић их jе упозоравао да ништа не смиjу прешућивати, на што су му неки одговорили да се не могу сjећати што су све приjе 15 и више година казали за вишекратних полициjских испитивања. Тако jе Милан Опачић, коjи jе остао у Тушиловићу за вриjеме “Олуjе” и потом више мjесеци провео по затворима, рекао да jе прошао броjна полициjска испитивања, да се више не сjећа што jе, гдjе и коме 1995. и 1996. рекао, а да се “од њега тражило да каже да jе небо жуто, то би рекао и потписао”.

Било jе занимљиво и свjедочење Миле Ђурића, коjи jе у Мемориjалном центру на Петровоj гори био задужен за трофеjно оружjе из Другог свjетског рата што jе из београдског музеjа, уз броjне документе и фотографиjе, допремљено на Петровац као дио постава изложбе: то jе оружjе борбено неупотребљиво, а Ђурић jе, према свjедочењу, четири примjерка (од коjих jе jедан добила и карловачка полициjа) предао у jуну 1991.

Нова жалба одбране

Адвокат Драгељевић до сада jе успио исходити обнову процеса, укинути осуђуjућу пресуду за Дакића на 20 година затвора и раздвоjити његову оптужбу због потицања од оптужбе осталих оптужених за извршење дjела. На одвjетников захтjев, судски jе вjештак вриjедност имовине Дакићеве супруге и њене родбине на подручjу Воjнића, на коjу би се ставила хипотека, проциjенио на око 1,4 милиона куна и понудио jамчевину од милион куна, уз три мjере опреза (редовно jављање полициjи, сталан боравак на истоj адреси и депонирање путних исправа у полициjи).

Приjедлог да се истражни затвор замиjени jамством и мjерама опреза подржало jе на сjедници изванрасправног виjећа и Жупаниjско државно одвjетништво, коjе jе на почетку поступка и тражило одређивање истражног затвора. Унаточ заjедничком ставу страна супротстављених у поступку, судско jе виjеће одбило приjедлог одбране, што jе раритет у актуалноj судскоj пракси. Жалбу одбране против таквог рjешења подржао jе и ДОРХ, а Врховни суд усвоjио jе жалбу и укинуо рjешење првоступањског изванрасправног виjећа Жупаниjског суда у Карловцу.

Одбрана готово годину дана доказуjе да jе Дакићево задржавање у истражном затвору проблематично из аспекта опћих увjета, jер се за особе изнад 70 година старости само изнимно одређуjе истражни затвор, а Дакић има 81 годину. Сматра да jе проблематично и из аспекта самог случаjа, jер jе понуђено jамство у висини 2.000 окривљеникових пензиjа супротно одредбама новог Закона о казненом поступку, Устава и Европске конвенциjе о људским правима.

У уторак, 24. априла изванрасправно виjеће трећи jе пут одбило пустити Дакића из истражног затвора, успркос jамствима и сугласности тужилаштва. Драгељевић наjављуjе нову жалбу Врховном суду.

Извор: novossti

 

Везане виjести:

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ

МИЛЕ ДАКИЋ НЕМА ВЕЗЕ СА ЗЛОЧИНИМА

ДАКИЋ ИЗРУЧЕН ХРВАТСКОЈ

Прећутани Миле Дакић

ХРВАТСКА ОСУДИЛА ДАКИЋА БЕЗ ДОКАЗА

ДАКИЋУ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР ЗА ЈОШ ДВА МЈЕСЕЦА

Ur. broj: 062/2011. Beograd, 01.06.2011. MINISTARSTVO

У ПОНОВЉЕНОМ ПОСТУПКУ БИЋЕ И СВЈЕДОКА ОДБРАНЕ

СУД У КАРЛОВЦУ ДОНИО РЈЕШЕЊЕ О ОБНОВИ ПОСТУПКА

МОЛБА ЗА ПОМОЋ МИЛИ ДАКИЋУ

БЕЗ ПРАВДЕ НИ 20 ГОДИНА НАКОН МАСАКРА НА КОРАНСКОМ МОСТУ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: