Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dačić: Holandija se seća srpskih žrtava u Velikom ratu

U Muzeju srpske diplomatije predstavljena je knjiga “Srpski vojnici iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Holandije”. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je nužno negovati kulturu sećanja i ukazivati na žrtve koje su ginule za civilizacijske vrednosti.

Prezentacija knjige “Srpski vojnici iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Holandije”
Prezentacija knjige “Srpski vojnici iz
Prvog svetskog rata koji su preminuli
na teritoriji Holandije”

“Zbog revizionističkih pokušaja koji uporno dolaze iz jednog dela međunarodne zajednice, nužno je negovati kulturu sećanja i ukazati na nemerljive žrtve naroda koji su ginuli za civilizacijske vrednosti čovečanstva, među kojima se uvek u prvim redovima nalazio i srpski narod”, rekao je Dačić.

Skoro svaki deseti poginuli u Prvom svetskom ratu bio je Srbin, rekao je Dačić i podsetio da je Srbija tada doživela demografsku katastrofu od koje se nije oporavila.

Knjiga je delo holandskih istraživača Fabiana Vendinga, Džona Stinena i Tatjane Vending, a Dačić napominje da ona istinito, istorijsko potkrepljeno i emotivno govori o sećanju na srpske vojnike, ali i na Arijusa van Tinhovena, koji se brinuo o srpskom narodu, ali i na sve druge koji su pomagali Srbiji da preživi golgotu Velikog rata.

“Za Srbiju koja pamti važno je da se Holandija seća srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu, brine o obeležjima srpskih stradalnika i ne prepušta ih zaboravu, ni posle sto godina”, istakao je Dačić.

Istakao je da Srbija, koja je dala nemerljive žrtve za civilizacijske vrednosti slobode i mira od davnina do današnjih dana kulturom sećanja potvrđuje svoje opredljenje za mir, toleranciju, bolju budućnost za potomke.

Kako je rekao, sto godina nakon Velikog rata Evropa i svet pamte žrtve i zalažu se za negovanje dostojanstvenog sećanja, a o evropskoj bezbednosti govori se stolećima.

Zbog činjenice da su Prvi i Drugi svetski rat započeli na tlu Evrope, mnogi su je, kaže Dačić, prozvali sudbonosnim kontinentom čovečnastva.

“Zato je stabilna Evropa garant stabilnosti i kulture mira u svetu i svi mi koji živimo na evropskom kontinentu tome težimo Evropi koja se ujedinjuje”, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Nema mira dok se ne pokori Srbija | Jadovno 1941.

Nemci Srbima nisu isplatili reparaciju ni za Prvi svetski rat!

VIDEO: Čas istorije – serijal Save Samardžića i Nemanje Devića

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: