Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Da li je Nedić okupirao Srbiju

Naslednici ratnog premijera ulažu žalbu na odluku Agencije za restituciju

Milan Nedić
Milan Nedić

Naslednici Milana Nedića uložiće od nedelje žalbu na rešenje Agencije za restituciju kojim se odbija njihov zahtev za povraćaj imovine kao neosnovan. Ovo je za “Novosti” potvrdio advokat Zoran Živanović.

– Nedić nije mogao biti pripadnik okupacionih snaga, jer je okupacija međunarodno-pravni izraz i označava zauzimanje tuđe teritorije. Domaća civilna vlast, kojoj je Nedić pripadao, ne može biti okupaciona na teritoriji sopstvene zemlje. Čak je i u posleratnoj pravnoj terminologiji on nazivan saradnikom okupatora, a ne okupatorom. Ovo je revizija istorije – govori Živanović o konstataciji iz rešenja Agencije.

Ta činjenica je, kako objašnjava, od ključne važnosti, jer po starom zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju, po kojem se vodi ovaj postupak, saradnici okupatora nisu isključeni iz restitucije.

– Ponoviću, Milan Nedić nije bio okupator, a šta jeste bio, utvrdiće sud u postupku rehabilitacije. Zakon je decidiran – postupak restitucije ima se prekinuti ukoliko traje postupak rehabilitacije, pa će i ovo biti jedan od osnova za našu žalbu – konstatuje Živanović.

NEKRETNINE

Nedićeva unuka Radmila Pavković potražuje imovinu ili obeštećenje za pet lokala, dva jednosobna stana, jedan dvosobni, četiri trosobna, pet troiposobnih i građevinsko zemljište na uglu Nemanjine i Kralja Milutina, kao i kuće i građevinsko zemljište u Zemunu, u Gradskom parku.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić na ovo odgovara da postoje odluke kojima se odbijaju zahtevi za povraćaj imovine iako je reč o imovini već rehabilitovanih.

– Zakon po kojem postupamo ne dozvoljava vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga, bez obzira na postupke rehabilitacije. I već imamo takve, odbijajuće odluke, koje su potvrdili drugostepeni organi. U obrazloženju ove odluke jasno se vidi da je vlada Milana Nedića izašla iz zakonskih okvira ponašanja vlade u okupacionim okolnostima u kvislinški model ponašanja. Postoje brojni dokumenti koja ukazuju na to, čak i odluke kraljevske vlade iz Londona. Postoje činjenice, one su dostupne i nesporne – kaže Sekulić.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Nedići ipak ostali bez nasledstva! | Jadovno 1941.

Ljotić upozoravao na „nesrbijance“ | Jadovno 1941.

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska …

Nađeni dokazi da je Milan Nedić ubijen! | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: