Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Да ли је Недић окупирао Србију

Наследници ратног премијера улажу жалбу на одлуку Агенције за реституцију

Милан Недић
Милан Недић

Наследници Милана Недића уложиће од недеље жалбу на решење Агенције за реституцију којим се одбија њихов захтев за повраћај имовине као неоснован. Ово је за “Новости” потврдио адвокат Зоран Живановић.

– Недић није могао бити припадник окупационих снага, јер је окупација међународно-правни израз и означава заузимање туђе територије. Домаћа цивилна власт, којој је Недић припадао, не може бити окупациона на територији сопствене земље. Чак је и у послератној правној терминологији он називан сарадником окупатора, а не окупатором. Ово је ревизија историје – говори Живановић о констатацији из решења Агенције.

Та чињеница је, како објашњава, од кључне важности, јер по старом закону о враћању имовине и обештећењу, по којем се води овај поступак, сарадници окупатора нису искључени из реституције.

– Поновићу, Милан Недић није био окупатор, а шта јесте био, утврдиће суд у поступку рехабилитације. Закон је децидиран – поступак реституције има се прекинути уколико траје поступак рехабилитације, па ће и ово бити један од основа за нашу жалбу – констатује Живановић.

НЕКРЕТНИНЕ

Недићева унука Радмила Павковић потражује имовину или обештећење за пет локала, два једнособна стана, један двособни, четири трособна, пет троипособних и грађевинско земљиште на углу Немањине и Краља Милутина, као и куће и грађевинско земљиште у Земуну, у Градском парку.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић на ово одговара да постоје одлуке којима се одбијају захтеви за повраћај имовине иако је реч о имовини већ рехабилитованих.

– Закон по којем поступамо не дозвољава враћање имовине припадницима окупационих снага, без обзира на поступке рехабилитације. И већ имамо такве, одбијајуће одлуке, које су потврдили другостепени органи. У образложењу ове одлуке јасно се види да је влада Милана Недића изашла из законских оквира понашања владе у окупационим околностима у квислиншки модел понашања. Постоје бројни документи која указују на то, чак и одлуке краљевске владе из Лондона. Постоје чињенице, оне су доступне и неспорне – каже Секулић.

Аутор: В. Ц. С.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Недићи ипак остали без наследства! | Јадовно 1941.

Љотић упозоравао на „несрбијанце“ | Јадовно 1941.

Генерал Милан Недић није пристао ни да само три српска …

Нађени докази да је Милан Недић убијен! | Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: