fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Cveće na grobovima mornara Crvene armije, prvi put posle 1966.

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, predstavnici Izaslanstva  odbrane Ruske Federacije su u novosadskoj kasarni Rečne flotile „Aleksandar Berić“ obišli grobove šestorice mornara Crvene armije koji su dali svoje živote tokom borbi za oslobođenje grada i čišćenja Dunava od zaostalih mina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Fotografije Ministarstvo odbrane)
(Fotografije Ministarstvo odbrane)

Više od sedam decenija kasarski krug je mesto počivališta šestorice pripadnika Crvene armije, kapetana trećeg ranga Pavela Ivanoviča Denisova (1918-1945.), Grigorija Ivanoviča Pečerskog (1926-1945.), Alekseja Stoljareva (1918-1944.), Vjačaslava Žuka (1926-1944.) i još dvojice neimenovanih pripadnika crvenoarmejske Rečne flotile, „krasnoflotilaca”, iznad čijih se grobnica nalaze piramide sa zvezdom petokrakom.

Mornari Crvene armije stradali su u operacijama razminiranja Dunava. Poslednji kontakt sa porodicama sahranjenih boraca ostvaren je 1960. godine, a vojni ataše iz tadašnje ambasade SSSR u Beogradu poslednji put je zvanično položio cveće 1966. godine.

Ipak, pripadnici Rečne flotile ne prepuštaju zaboravu poginule kolege, pa se na humkama gotovo uvek može videti po koji buket cveća.

Pukovnik Vladimir Aleksejevič Korenjenkov i potpukovnik Gergij Viktorovič Kleban položili su cveće na grobove svojih sunarodnika. Venac na grobove „krasnoflotilaca” položila je i delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije koju su činili kapetan bojnog broda Andrija Andrić komandant Rečne flotile, pukovnik Dragan Bojić zamenik komandanta Rečne flotile i kapetan bojnog broda Venko Mehandžiski, načelnik Štaba. Pomen ruskim mornarima poginulim za slobodu Novog Sada služio je vojni sveštenik Rečne flotile kapetan Selimir Vagić.

– Nije ovo samo tradicija, to je osećaj rusko-srpske duše. Kada je teško Rusiji dolazila je pomoć iz Srbije, kada je teško Srbiji dolazila bi pomoć iz Rusije. Tako je bilo kroz istoriju, nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ovakva zajednička spomen obeležja našim borcima koji su u borbi zajednički gubili živote razlog su više da uvek budemo na istoj strani. To je veoma važno kako za ove, tako naročito i za buduće generacije obe zemlje. – rekao je pukovnik Vladimir Aleksejevič Korenjenkov nakon obilaska spomen sobe Rečne flotile i pravoslavnog hrama u krugu kasarne.

Autor: P.O.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Na današnji dan prije 73 godine Novi Sad oslobođen od fašizma

„Oslobodili smo Beograd, krećemo za Zemun… Proslavite“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: