Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Cucino i Šuputovo druženje

Datum objave: sreda, 10 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Gostovanje spomen-zbirke Pavla Beljanskog u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Postavku čine 50 dela i lični predmeti dvoje znamenitih umetnika

Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput, Foto Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput, Foto Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je premijerno u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji jesenas predstavila izložbu “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)”, koju će 11. januara ugostiti Mala galerija Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju, a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka, a njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije. Imao je 27 godina kada su ga 23. januara 1942, sa majkom i tetkom, streljali mađarski fašisti u raciji. Ubijen je takoreći ispred kuće, na obali Dunava.

Šuput i Sokićeva drugovali su u Beogradu i francuskoj prestonici, gde su se slikarski usavršavali u drugoj polovini tridesetih godina, delovali pri Udruženju jugoslovenskih likovnih umetnika koji žive u Parizu. U osvit Drugog svetskog rata, kada je Hitler napao Poljsku, imali su i zajedničku izložbu u Hagu, na kojoj su dela predstavili uz radove Bore Baruha, Marka Čelebonovića, Peđe Milosavljevića…

Po povratku u zemlju, oboje umetnika postali su članovi grupe “Desetorica”, u kojoj su još bili i Danica Antić, Jurica Ribar, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Bora Grujić i Milivoj Nikolajević. Kolektivna postavka ove grupe, održana neposredno posle formiranja, u februaru i martu 1940, u velikoj sali paviljona “Cvijeta Zuzorić”, izazvala je pažnju javnosti. Šuputov dar zapazio je Pjer Križanić, dok Petar Lubarda tada beleži: “Karakter ovoj grupi daju Ljubica Sokić, Jurica Ribar, Bogdan Šuput, Nikola Graovac i Aleksa Čelebonović.” Izložba je potom prikazana i u Zagrebu.

Iste godine, na jesen, Šuput odlazi na služenje vojnog roka u Sarajevo, a posle aprilskog sloma Jugoslavije, 1941. dospeva u nemačko zarobljeništvo. Iz logora uspeva da izađe u novembru. Posle samo dva meseca provedena u Novom Sadu, streljan je u raciji.

Slika “Štrand zimi” Bogdana Šuputa
Slika “Štrand zimi” Bogdana Šuputa

Aktuelna postavka u Domu vojske, čiji je autor Marta Đarmati, obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih predmeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

POKLON

U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Cuca Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa, koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Autor: M. KRALj

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

„Kada bog zažmuri“ – potresna svedočanstva o Raciji | Jadovno …

Hronologija januarske “Racije” 1942. (povodom 75. godišnjice …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top