fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Crnogorski Če Gevara: Ljubo Čupić dobija spomenik u svom Nikšiću

Crnogorski Če Gevara, Ljubo Čupić, narodni heroj, vraća se svojim Nikšićanima, i korzou, kojim je 9. maja 1942. uoči smrtne presude poslednji put prošao vezan lancima u pratnji italijanskih vojnika, da bi nekoliko trenutaka kasnije bio streljan u podnožju Petrove glavice, nedaleko kod Crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Prethodno su ga zarobili četnici na Kablenoj glavici u okolini Nikšića i sproveli u zatvor gde je ostao sve do egzekucije.

Ljubo Čupić
Ljubo Čupić
Narodni heroj stiže u liku bronzane skulpture koja će do leta biti postavljena na Trgu slobode. Novac za izradu je obezbedio privatni mecena koji ne želi da mu se ime pominje, dok spomenik radi u svom ateljeu u Parizu poznati vajar Zlatko Glamočak. Za ovaj projekat umetnik se opredelio iz ličnog razloga – u Nikšiću je proveo deo detinjstva. Predviđeno je da na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika bude ucrtana petokraka i ime narodnog heroja.

Malobrojni svedoci prisećaju se da je Ljubo posle izricanja presude izveden iz sudnice, zgrade nekadašnjeg pozorišta i nikšićkim korzom prošao do stratišta. Dok je prolazio pored svoje kuće podigao je svezane ruke i tako uputio pozdrav majci koja ga je uplakana sa prozora pratila pogledom na putu do gubilišta. Osmeh na licu ovog antifašiste i borca za jugoslovensku ideju, nekoliko trenutaka pre smrti, ovekovečio je Karlo Ravnič, zvanični fotograf okupatora, dok je film sačuvao nikšićki fotograf Migo Zorić. Upravo taj osmeh obišao je svet. Hroničari su zapisali da je on „osvojio“ Žan-Pol Sartra, koji se fotografisao pored Ljubove slike. Zadivljeni ispred nje stajali su čak Džavaharlal Nehru i njegova kćerka Indira Gandi!

Nikšićanin Nikola Tale Abramović (94) imao je 18 godina kada je streljan Čupić.

– U trenutku dok su italijanski vojnici Ljuba sprovodili našao sam se na trgu sa drugarima gde smo se obično sakupljali. Naišla je masa iz koje sam ugledao Ljuba. Nisam imao snage da odem i gledam njegovu smrt. Kasnije sam čuo da je streljan iza male crkve, da bi potom jedan Italijan, mislim da se zvao Maconeti prišao i iz pištolja pucao mu u glavu. Plašili su ga se i mrtvog, priča, za „Novosti“, Abramović. – Kada je Ljubo poslednji put prošao nikšićkim trgom potrčao sam kući, pun suza. Rekao sam majci šta sam video. Danas posle toliko vremena Nikšić se konačno odužuje svom heroju i srećan sam zbog toga.

Često je naš sagovornik obilazio, sa sestrom Garom, grob Ljuba Čupića na starom nikšićkom groblju.

– Uvek bi to bilo uoči godišnjice njegove pogibije, na Dan pobede, 9. maja, kada bismo čistili nadgrobnu ploču. Nažalost, više nisam u mogućnosti da to činim, ali moja sestra uspeva još da obilazi Ljubov grob – dodaje Abramović.

Planirano je da spomenik bude svečano otkriven 13. jula u čast dvostrukog jubilija – Berlinskog kongresa 1878. na kome je Crna Gora dobila državnu nezavisnost i događaja iz 1941. kada je podignut ustanak protiv fašizma.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: