fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ĆIRKOVIĆ: NESTAJEMO!

U nadležnosti srpske opštine Kosovo polje ostali su samo poslovi matične službe i izdavanje potvrda o kućnoj zajednici, te dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava na socijalna davanja…

Pripremljena lokacija za tržni centar u Kosovu Polju

Pripremljena lokacija za tržni centar u Kosovu Polju

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Predsjednik Privremenog vijeća srpske opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković upozorava da ovoj opštini prijeti gašenje i potpuno iseljavanje desetkovanog srpskog stanovništva.

Na dan povlačenja srpske vojske i policije juna 1999. godine u Kosovu Polju je živjelo oko 20.000 Srba i Crnogoraca, a danas ih je nešto više od 800?!

Srbi su ostali da žive u potpuno izolovanom selu Kuzmin, u urbanom dijelu gradića, i u dijelu sela Bresje, koje se našlo na udaru „novokomponovanih“ albanskih biznismena.

„Nestaju institucije države Srbije“, kaže Ćirković i ističe da su tome doprinijeli Albanci i stranci, ali i sami Srbi i Crnogorci te država Srbija.

Kosovopoljci, poznati po stvaranju Srpskog pokreta otpora još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, odmah po ulasku NATO-a postali su meta albanskih ekstremista.

Paljevine, ubistva i kidnapovanja pokrenuli su talas iseljavanja. Sve što je bilo punoljetno moralo je da bježi i spašava glavu. Ostajali su uglavnom stari i iznemogli, koji su dotučeni u martovskom pogromu 2004 godine.

Iz godine u godinu vlasti Srbije oglušivale su se o apele za pomoć. Uvjeravale su Kosovopoljce da država neće dozvoliti gašenje opštine po čijem se nazivu prepoznaje kosmetski Srbin.

Ipak, upravo su vlasti iz Beograda prihvatile novu kosovsku opštinu Gračanica sa teritorijalnom organizacijom koja obuhvata sela Ugljare, Bresje i Batuse, bez kojih srpska opština Kosovo Polje ostaje mrtvo slovo na papiru.

„Ostaje nam da se molimo Bogu, jer od drugih ne očekujemo pomoć niti se bilo čemu dobrom nadamo“, kaže Ćirković Srni.

On je rezigniran što je mjesto Ugljare, gde su smještene srpska opština, Dom zdravlja, osmogodišnja škola, vrtić i obdanište, te biblioteka i javna preduzeća – pripojeno Gračanici.

U nadležnosti srpske opštine Kosovo polje ostali su samo poslovi matične službe i izdavanje potvrda o kućnoj zajednici, te dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava na socijalna davanja.

Sve drugo je prenijeto na Gračanicu i nove kosovske vlasti, a uskoro će biti oduzete i preostale nadležnosti, pošto su Beograd i Priština razmijenili matične knjige.

O smišljenom gašenju srpske opštine Kosovo polje svjedoči odluka rukovodstva opštine Gračanica da u centru sela Ugljare, na lokaciji gdje je bila predviđena gradnja stambenog bloka namjenjenog povratnicima, izgradi tržni centar.

„Komunalci iz opštine Gračanica bez ikakve konsultacije uklonili su kontejnere u kojima je bilo smešteno desetak raseljenih porodica.

Rekli su da planiraju gardnju poslovnog prostora – tržnog centra na lokaciji uz sam objekat nedovršenog Doma zdravlja“, navodi Ćirković i tvrdi da je u pitanju smišljen progon srpskih institucija i podstrekavanje iseljavanja.

Mještani Ugljara shvatili su da im nema opstanka ukoliko se izgradi tržni centar na pedesetak metara od škole i na dvadeset metara od Doma zdravlja.

„Prodaja imanja i kuća uzima maha, pa se plašim da u tom tržnom centru, izuzev Albanaca, niko drugi neće trgovati“ – zaključuje Ćirković.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

TRIDESET GODINA OD NABIJANjA NA KOLAC ĐORĐA MARTINOVIĆA U BLIZINI GNjILANA

MANASTIR UBOŽAC KAO UZOR ZA OPSTANAK

BOLjEVČANI SAMI POD NEBOM

KOSOVO – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: