Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

CILj NAPADA NA JAHURU – SPREČAVANjE POVRATKA SRBA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Vukasin_u_Prebilovcima.jpg

Verbalni napad na predsjednika Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenka Jahuru i uvrede koje su mu upućene samo zato što je Srbin, prilikom nedavne posjete rodnom selu kod Čapljine, u Federaciji BiH, paradigma su politike koja traje godinama i čiji je cilj – spriječiti povratak Srba na njihova vjekovna ognjišta, smatra predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz
Hrvatske Milojko Budimir.

“Čitava naša Srpska Krajina doživjela je sudbinu Prebilovaca. U ovom posljednjem građanskom ratu završeno je ono što ekstremni nacionalisti nisu uspjeli da ostvare za vrijeme Drugog svjetskog rata. Došlo je do etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa područja Federacije BiH i Hrvatske. uz `blagoslov` i podršku Vatikana i nekih drugih zemalja, prvenstveno Njemačke i SAD”, rekao je Budimir za Srnu.

On je konstatovao da su dvojna mjerila i nepoštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava kada su Srbi u pitanju gotovo svakodnevna pojava.

“Ne beru neki drugi ljudi samo plodove tuđeg rada, nego još uvijek žive u kućama i stanovima onih koje su nasilno istjerali. Naša očekivanja da će se situacija popraviti nakon ulaska Hrvatske u EU iznevjerena su. To su konačno sada uvidjeli i oni koji su bili predstavnici Srba ili matična država Srbija koja je bez uslovljavanja otvorila vrata Hrvatskoj prema članstvu u EU”, naveo je Budimir.

On smatra da su posljednja dešavanja i rezolucije koje je donio hrvatski Sabor i Evropski parlament u vezi sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem samo najava onoga što očekuje Srbiju na putu prema članstvu u EU.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenko Jahura, prilikom nedavne posjete ovom selu kod Čapljine, verbalno je napadnut i upućene su mu uvrede na nacionalnoj osnovi.

On je rekao Srni da ga je napao jedan Hrvat, koji je ušao u privatni posjed srpske porodice u Prebilovcima da bere divlji nar, a na upozorenja Jahure da to ne čini on je zaprijetio da će ga fizički napasti i vrijeđao ga na nacionalnoj osnovi.

“Rekao je: `Više nemaš ništa ovdje, ovo je Hrvatska!`. Mislim da je riječ o istom nasilnku, `hrvatskom branitelju`, koji je prije tri i po godine, na Spasovdan, hramovnu slavu, prijetio našem tadašnjem svešteniku u Čapljini, zahtijevajući da sa zvonika skine zastavu SPC i poručujući mu da `ide u Banjaluku`. Policija, čija je zgrada preko puta crkve, nije ni tada reagovala zbog grubog nasilničkog čina”, kaže Jahura.

Prebilovci i njegovi stanovnici, zbog stravičnog pogroma 1941. i 1992. godine, predstavljaju simbol stradanja srpskog naroda u BiH.

U Prebilovcima danas ima šezdesetak stalnih stanovnika i dvadesetak koji tu borave povremeno.

Navršile su se 73 godine od stradanja Srba iz Prebilovaca. Tih avgustovskih dana 1941. godine 3.000 ustaša blokiralo je selo i sakupilo narod u mjesnu školu “Kralj Milutin” sa obećanjem da će ih preseliti u Srbiju.

Odatle su ih transportovali do Čapljine i logora Silos na Modriču, a potom željeznicom do Šurmanaca i, umjesto u Srbiju, do jame Golubinke u brdu između sela Šurmanci i Međugorje.

Mještani koji su se sklonili u brda oko sela, ispred prvog naleta ustaša, ili u močvarne predjele Hutova blata ubijani su na još 48 mjesta u selu i njegovoj okolini.

Od 1.000 stanovnika sela ubijeno je više od 800, dok je preživjelo avgustovski pogrom svega 172 Srba.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NAPADNUT PREDSJEDNIK SND “PREBILOVCI” MILENKO JAHURA

Video: Sabranje 2014.

SJEĆANjE NA STRADANjE PREBILOVAČKIH MUČENIKA

Jahura: Prebilovci su ujedinili Hercegovce sa obe strane Drine!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: