fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Četvrt veka od stravičnog masakra! Pobili sve Srbe, čak i bebu od 18 meseci!

Služenjem parastosa, paljenjem sveća i polaganjem cveća na spomen-obeležje u selu Ledići, kod Trnova, juče je obeleženo četvrt veka od krvavog pira muslimanskih falangi koje su svirepo likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili srpske civile u selu Ledići, od kojih je najstarija žrtva, Ikonija Vasić, imala 92 godine, a najmlađa, Milun Tešanović, samo 18 meseci.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići. U zločinačkom pohodu na svoje komšije ubijili su deset članova porodice Vasić, čitavu porodicu Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savu Kenjića i Slađana Sekulića.

Paroh trnovski Mladen Mikavica poručio je okupljenim Ledićanima da su njihovi najbliži tog kobnog dana na svojim ognjištima stradali samo zato jer su bili Srbi i pravoslavci.

„Ovozemaljska pravda je spora, možda i dostižna, ali njihovo mučeničko stradanje Gospod Bog će im nadoknaditi u Carstvu nebeskom”, rekao je Mikavica.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić izrazio je nezadovoljstvo i ogorčenje činjenicom da za masakr nad Srbima u Ledićima niko od zločinaca do danas nije odgovarao, a da su pravosudni organi na nivou BiH potpuno indiferentni prema ovom zločinu.

Okupacija sela Ledići, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna. U tom periodu su na veoma surov način ubijeni svi meštani srpske nacionalnosti koji nisu mogli na vreme da pobegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su nakratko uspeli.

Istraga koju je 1994. godine sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bega podelili u dve grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku. Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu, koja je išla prema Kalinoviku, presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice, gde su svi ubijeni, osim jedanaestogodišnjeg dečaka, koji je teško ranjen ležao među telima stradalih.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tela. Prema izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vešanjem ili gušenjem. Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.
Godišnjica pokolja u Koritima

U noći između 4. i 5. juna 1941. ustaše su u selu Korita, opština Bileća, mučki ubile više od 180 Srba – meštana ovog i okolnih sela, i bacile ih u Korićku jamu. Kosti korićkih mučenika izvađene su 1953. godine. Najstarija žrtva tog strašnog zločina bio je osamdesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađa bio četrnaestogodišnji Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom. Među stradalima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan. Zločinci su bili prve komšije, muslimani iz Fazlagića kule, kod Gacka, pod vođstvom ustaškog poverenika Hermana Togonala i gatačkog hodže Muharema Glavinića.
Ubili mu dve sestre i sestričinu

Momčilo Vasić, koji je u masakru u Ledićima izgubio dve sestre i dvanaestogodišnju sestričinu, rekao je novinarima da su ih ubile komšije muslimani. „Pratili su ih i pobili, a samo je mali Dragan Vasić, koji je bio ranjen, uspeo da preživi. Verujem u pravdu, ali ne verujem u pravosuđe BiH, jer ono ima selektivan pristup ratnim zločinima u BiH”, naveo je Vasić.

(Alo)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Masakr nad Srbima u Ledićima – zločin bez kazne

Masakr u Ledićima, u kome su ubijane i bebe, i dalje bez optužnice?!

Danas obilježavanje 24 godine od zločina nad srpskim …

Sjećanje na Srbe ubijene u Ledićima kod Trnova | Jadovno 1941.

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: