fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Masakr nad Srbima u Ledićima – zločin bez kazne

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u selu Ledići, kod Trnova, danas su članovi porodica nevinih srpskih žrtava dostojanstveno i molitveno obilježili 25 godina od krvavog pira muslimanskih falangi koje su svirepo likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u selu Ledići, kod Trnova, danas u članovi porodica nevinih srpskih žrtava dostojanstveno i molitveno obilježili 25 godina od krvavog pira muslimanskih falangi koje su svirepo likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.
Trnovo – parastos Foto: SRNA

Paroh trnovski Mladen Mikavica poručio je okupljenim Ledićanima da su njihovi najbliži tog kobnog dana, na svojim ognjištima, stradali samo zato jer su bili Srbi i pravoslavci.

„Ovozemaljska pravda je spora, možda i dostižna, ali njihovo mučeničko stradanje Gospod Bog će im nadoknaditi u Carstvu nebeskom“, rekao je Mikavica.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić izrazio je nezadovoljstvo i ogorčenje činjenicom da za masakr nad Srbima u Ledićima niko od zločinaca do danas nije odgovarao, a da su pravosudni organi na nivou BiH potpuno indiferentni prema ovom zločinu.

„Ni Tužilaštvo ni Sud BiH nisu pokrenuli nikakav proces iako svi dobro znamo da su tu stradali nevini i nedužni srpski civili, jednostavno, nemoćni ljudi koji su pokušali da se sklone iz Ledića kada su ih napale muslimanske snage“, podsjetio je Vujičić.

Predsjednik Udruženja građana „Moje ognjište“ iz Trnova Slavko Vasić i ove godine, kao i svih godina do sada, nije krio svoje razočarenje radom Tužilaštva i pravosuđa BiH, koji ne čine ništa konkretno na rasvjetljavanju ovog zločina.

Prema njegovim riječima, iako je u ovom masakru ostao bez tri člana najuže porodice – oca, majke i bake, i uprkos tome što je prije dvije godine dao iskaz u Tužilaštvu BiH, nikad ga niko više nije kontaktirao u vezi sa rasvjetljavanjem ovog zločina. On napominje da su zločinci u Ledićima ubili čak 15 žena.

Vasić je pozvao sve žive Srbe iz Ledića da ne zaborave stradanje svojih najmilijih i da se potrude da svake godine u što većem broju dođu i odaju im dužni pomen.

Prema njegovim riječima, najodgovorniji za zločin u Ledićima je bivši komandir policije u Trnovu Edhem Godinjak, dok kao egzekutore označava komšije muslimane i pripadnike zloglasnog HOS-a.

Momčilo Vasić, koji je u maskaru u Ledićima izgubio dvije sestre i dvanaestogodišnju sestričinu, rekao je novinarima da su ih ubile komšije muslimani.

„Pratili su ih i pobili, a samo je mali Dragan Vasić, koji je bio ranjen, uspio da preživi. Vjerujem u pravdu, ali ne vjerujem u pravosuđe BiH, jer ono ima selektivan pristup ratnim zločinima u BiH“, naveo je Vasić.

Milena Vitković u Ledićima je izgubila desetoro svojih najbližih iz porodice Tešanović – braću, nevjeste, majku, strica, strinu, rođake…

„Ovo je golgotska žrtva onih koji su morali umrijeti samo zato što su Srbi. Ja nikog ne osuđujem, jer nisam vidjela ko ih je pobio, ali neko mora da odgovara za ovaj strašni zločin nad starcima, ženama i djecom“, ogorčena je ona.

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili srpske civile – najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci, kome su prije smrti zločinci polomili i noge i ruke.

U zločinačkom pohodu komšija ubijeno je deset članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Ledići su prije rata imali sedamdesetak žitelja, a ubijeni su starci, žene i djeca.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

Selo je, kako je to obično bivalo nakon muslimanskih oružanih pohoda na srpska naselja, opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su i uglavnom masakrirani svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da na vrijeme pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Istraga koju je 1994. godine sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu, koja je išla prema Kalinoviku, presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim jedanaestogodišnjeg dječaka, koji je povrijeđen ležao među tijelima ubijenih.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Masakr u Ledićima, u kome su ubijane i bebe, i dalje bez optužnice?!

Danas obilježavanje 24 godine od zločina nad srpskim …

Sjećanje na Srbe ubijene u Ledićima kod Trnova | Jadovno 1941.

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: