Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Masakr u Ledićima, u kome su ubijane i bebe, i dalje bez optužnice?!

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem

Trnovo, Ledići, Spomenik civilnim žrtvama
Trnovo, Ledići, Spomenik
civilnim žrtvama

Priredio: Ognjen BEGOVIĆ

U selu Ledići, kod Trnova, u subotu, 3. juna, biće obilježeno 25 godina od krvavog pira muslimanskih falangi koje su svirepo likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili srpske civile – najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci.

U zločinačkom pohodu komšija, ubijeno je deset članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić ističe za Srnu da ni za masakr nad Srbima u Ledićima niko od zločinaca do danas nije odgovarao.

“Ni Tužilaštvo ni Sud BiH nisu pokrenuli nikakav proces iako svi dobro znamo da su tu stradali nevini i nedužni srpski civili, jednostavno, nemoćni ljudi koji su pokušali da se sklone iz Ledića, kada su ih napale muslimanske snage”, naglašava Vujičić.

Porodice žrtava ogorčene su ponašanjem pravosudnih organa u BiH.

Opštinska vlast u Trnovu nastojaće da, u narednom periodu, putem institucija Republike Srpske skrene pažnju na ovaj užasni zločin i otvori proces u vezi sa kažnjavanjem zločinaca.

Predsjednik Udruženja građana “Moje ognjište” iz Trnova Slavko Vasić ogorčen je i razočaran radom Tužilaštva i pravosuđa BiH, koji ne čine ništa u ovom slučaju, ali i ponašanjem nekih predstavnika vlasti u Republici Srpskoj, jer nije učinjeno skoro ništa na rasvjetljavanju ovog zločina.

Prema njegovim riječima, iako je u ovom masakru ostao bez tri člana najuže porodice – oca, majke i bake, nikad niko iz Tužilaštva BiH nije ga kontaktirao u vezi sa rasvjetljavanjem zločina. On napominje da su zločinci u Ledićima ubili čak 15 žena.

Ledići su prije rata imali sedamdesetak žitelja, a ubijeni su starci, žene i djeca.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

Selo je, kako je to obično bivalo nakon muslimanskih oružanih pohoda na srpska naselja, opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su /uglavnom masakrirani/ svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da na vrijeme pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Istraga koju je 1994. godine sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu, koja je išla prema Kalinoviku, presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim jedanaestogodišnjeg dječaka, koji je povrijeđen ležao među tijelima ubijenih.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.

U subotu, 3. juna, okupljanje svih onih koji žele da posjete spomen-obilježje u Ledićima predviđeno je za 11.00 časova u naselju Krupac, odakle će automobilska kolona krenuti ka Ledićima, gdje je za 12.00 časova planiran parastos, polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća u pomen stradalima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Danas obilježavanje 24 godine od zločina nad srpskim …

Sjećanje na Srbe ubijene u Ledićima kod Trnova | Jadovno 1941.

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: