fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Усташки логор на Пагу (4): И МОРЕ – ГРОБНИЦА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/more-pag.jpg

English 

Загребачки „Вечерњи лист“ сриjедом, од 14. маја 1975. до 4. јуна 1975. у четири наставка обjавио jе фељтон аутора Иве Палчића о логорима на острву Паг.

Фељтон jе настао из разговора  са Антом Земљаром у чиjоj се књизи „Харон и судбине“, између осталог, налазе и подаци коjи су помогли при проналажењу ових чланака. Велики допринос поменутог Земљаровог дjела сазнању истине о овом страшном мjесту геноцида  над Србима и Јевреjима  отjелотворен jе и у наставцима коjе вам представљамо.

У претходна три наставка описан jе усташки логор „Слана“ у коjем jе поубиjано за свега три мjесеца усташке владавине отоком 1941. године 10-15 тисућа логораша, жена, дjеце и мушкараца.

Мjесто умирања звано „Слана“ открили су воjници талиjанске воjске коjа jе окупирала оток одмах по разграничавању с усташком „ендехазиjом“. Посебна комисиjа талиjанске окупаторске воjске подниjела jе извjештаj своjоj команди о логору – масовноj гробници отока у коjу су, како то у извjештаjу каже члан комисиjе поручник др СТАЗИА САНТА заточеници били затрпавани и живи…

Точан се броj депортираних заточеника у логору „Слана“ не зна. Не зна се ни точан броj убиjених логораша. Поручник Санта jе у свом извjештаjу навео само точан броj ексхумираних и спаљених лешева, коjе jе пронашла санитетска екипа талиjанске воjске. Многи гробови нису отварани, а многи од њих ни откривени, тако да се данас, заправо, и не зна гдjе су све укопани убиjени логораши. У извjештаjу поручник Санта спомиње тек jедно такво мjесто: “На jедном другом мjесту и то jужно од жичане ограде коjа jе затварала концентрациони логор Срба, нађено jе друго гробље гдjе смо бушењем констатирали да су ту лешеви затворени у дрвене сандуке. Због тога, ово гробље нисмо ископали. Врло jе вjероватно да се ради о депортиранима коjе су покопали њихови другови логораши.

О томе говори и проф. Анте Земљар. Он се, по партиjском задатку непосредно послиjе ликвидациjе логора, затекао на том мjесту заjедно с групом соланских радника коjи су крчили логор. Том су приликом он и другови, видjели око логора на десетке хумака.

„Један смо хумак прекопали“, прича проф. Земљар. „Нашли смо леш преко коjега jе била положена даска.

Човjек jе могао бити стар око 50 година. На себи jе имао плаву сукнену доламицу и дебеле чарапе. Закључили смо да jе био добро обучен, као човjек коjи одлази на рад.

Чини се да су усташе на таj начин обмањивале заточенике, говорећи им, да их воде на рад. Такву групу Жидова видио сам у Госпићу почетком липња 1941. пред неким двориштем коjе jе служило као сабиралиште. Другу групу усташе су, онако дивље, бацали из камиона. Гонио их jе Иван Предован, моj знанац из гимназиjских дана, иначе до тада сjемеништарац у шибенском сjеменишту а касниjе кољач у „Слани“.

О убиjеним логорашима поручник Санта у извjештаjу истиче: „Особа коjа ми jе служила као разборит водич код проналажења разних зона коjе jе ваљало уредити, казала ми jе да jе наjвећи броj депортираних у „Слани“ био бачен у море, везан уз велико камење, а да су си многи сами одузели живот намjерним утапањем.

Познато jе, такођер, да су многи били убиjени и на Велебиту. „Околиш у коjем су депортирани били присиљени живjети – наставља Санта, „трагичан jе по своjоj дивљоj природи каменитих зона, изложених сунцу, jаким вjетровима и кишама. Уз слабу храну и мало воде, чини се више него вjероватном тврдња да су самоубоjства била врло броjна“.

Завршаваjући извjештаj поручник Санта прецизно воjнички наводи:“За горње радове (спаљивање лешева и уређење терена) употребљено jе 70 квинтала дрва, 250 кг петролеjа, 550 кг бензина, 45 квинтала живог вапна. Рад jе потраjао укупно десет дана, са 2720 радних сати“.

Кремациjом ексхумираних тjеласа санитетска екипа завршила jе своj задатак, а документ поручника Санте остао jе као потресно свjедочанство о патњама невиних заточеника.

ИВО ПАЛЧИЋ

Вечерњи лист 04.06.1975. | Večenji list 4.06.1975

Везане виjести:

Усташки логор на Пагу (1) „СЛАНА“ МЈЕСТО УМИРАЊA

Усташки логор на Пагу (2) ИЗВЈЕШТАЈ ПОРУЧНИКА САНТА

Усташки логор на Пагу (3) ЖИВИ ЗАКОПАНИ

The Ustashi Camp on the Island of Pag (1) “SLANA” – A PLACE OF DEATH

The Ustashi Camp on the Island of Pag (2) LIEUTENANT SANTA’S REPORT

The Ustashi Camp on the Island of Pag (4) THE SEA WAS A GRAVE TOO

 


 „Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: