Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Čekićem “brani” pretke

Datum objave: utorak, 2 februara, 2016
Veličina slova: A- A+
 Dobrovoljačka kapija podignuta lane, Petar Majstorović (gore levo)

Dobrovoljačka kapija, Petar Majstorović (gore levo)

Ljut što su mu imena dedova uklesana u Dobrovoljačku kapiju, Aleksandrovčanin oštetio spomenik. Iza memorijalnog kompleksa stoji čovek, sa kojim sam u sukobu, kaže Petar Majstorović

ALEKSANDROVO (Nova Crnja) – Nešto što bi većini žitelja bilo za ponos, Petru Majstoroviću iz Aleksandrova kod Nove Crnje – smeta. I ne samo to, nezadovoljan što su imena njegovih predaka uklesana u Dobrovoljačku kapiju, dohvatio je čekić, oštetio spomen-obeležje i – dospeo na sud.

– Imena mojih predaka sigurno nikada neće stajati na spomeniku, iza čijeg podizanja stoji Vladimir Hrkalović, sa kojim sam u sukobu, a bez njih ne može da opstane ni ovo obeležje – izričit je Petar Majstorović, koji u kikindskom sudu odgovara zbog oštećenja simbola nastanka Aleksandrova.

Žitelji ovog mesta u originalni memorijalni kompleks sa imenima njegovih 1.030 osnivača i bistom kralja Aleksandra Prvog, podigli su lane u čast slavnih predaka. I, bili ubeđeni, na ponos potomaka.

Kraljevom odlukom, u Aleksandrovo su 1921. naseljeni srpski dobrovoljci u Prvom svetskom ratu, mahom iz Like. Kao jedan od potomaka Majstorović, međutim, nikako neće da se na Dobrovoljačkoj kapiji nalaze imena njegovih dedova sa očeve i majčine strane (Petar Majstorović i Vladimir Tatalović). Zato je čekićem “izbrisao” imena i značajno oštetio dve ploče!

– Kad se spremao ovoj projekat, nekoliko puta upozoravao rukovodstvo sela, ali i druge nadležne, da se obustavi gradnja. Kao i to da neću dozvoliti da se na spomeniku nađu imena mojih predaka. Nažalost, nisu me poslušali, pa sam morao drugačije da reagujem i sačuvam dostojanstvo familije – kazuje Majstorović.

PROPAO POKUŠAJ MIRENjA

PREDSEDNIK opštine Nova Crnja Pera Milankov pokušao je da pomiri aktere ovog svojevrsnog “rata preko spomenika” i pomiri strane. Nije uspeo, a iz mesne zajednice najavljuju da su spremni da poprave spomenik.

Jutro posle svečanog otkrivanja spomenika, koji je osveštao vladika banatski Nikanor, Majstorović je oštetio ploče i sam se prijavio policiji u Novoj Crnji, a krivično gonjenje preuzelo je tužilaštvo iz Kikinde.

– Izvinio sam se meštanima Aleksandrova, a poručujem da ću i dalje lupati spomenik, ukoliko upišu imena mojih predaka. Za gradnju ovakvog obeležja treba da postoji konsenzus, da svi budu zadovoljni – kaže Majstorović i bacajući “drvlje i kamenje” na Hrkalovića.

Ovaj bivši pilot i major Vojske Srbije, po povratku u rodno selo obavlja mnoge značajne funkcije. Predsednik je i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, koje je bilo inicijator podizanja spomenika. Sam je sačinjavao i skice Dobrovoljačke kapije, što sve ne smeta toliko Majstoroviću, koliko Hrkalovićevo ponašanje u prošlosti. Svojevremeno su bili bliski. Zajedno osnovali zadrugu u selu, ali od tada se vuku i koreni njihovog ličnog sukoba.

Majstorović, u stvari, optužuje Hrkalovića za šenlučenje na ulici, kada je 2003. iz puške ranio njegovog brata od ujaka. Zamera mu i što je leteći helikopterom, ugrozio njegovu majku, organizovao diverziju na kuću puštanjem vode iz slavine…

Hrkalović, s druge strane, optužbe Majstorovića naziva besmislenim. Ne smatra važnim da polemiše sa bivšim prijateljem. Osuđuje skrnavljenje i poručuje da spomenik nije njegovo delo, već da su ga izgradili stanovnici Aleksandrova, kao poštovanje slavne prošlosti za bolju budućnost.

Oskrnavljena tabla
Oskrnavljena tabla

ZAHTEV ZA ODŠTETU

– ŠTETA je procenjena na 110.000 dinara i to smo kao odštetni zahtev dostavili sudu. Čim dobijemo pare, vratićemo Dobrovoljačku kapiju u prvobitno stanje – naglašava za “Novosti” Vladimir Brakus, predsednik Saveta MZ Aleksandrovo.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Za slobodu su bili spremni da uz osmeh život daju

Da spomenici postanu svetionici

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top