fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vladika gornjokarlovački G. Gerasim blagoslovio podizanje Jadovničke kapele na Velebitu

Časni krst postavljen nedaleko od Šaranove jame na Velebitu
Časni krst postavljen nedaleko od Šaranove jame na Velebitu

Blagodarimo Vladiko! Na mnogaja ljeta!

Udruženje Jadovno 1941. iz Banjaluke, uputilo je pismo Vladiki gornjokarlovačkom G. Gerasimu sa molbom da blagoslovi podizanje kapele Jadovničkim novomučenicima kod Šaranove jame.

U pismu koje je potpisao predsjednik udruženja Dušan J. Bastašić, navodi se da je tokom obilježavanja „Dana sjećanja na Jadovno 1941.“, 01. jula ove godine u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, osveštan Časni krst Jadovničkim novomučenicima.

Dan kasnije krst je rukama potomaka žrtava donešen uz samu jamu za vrijeme služenja parastosa za 38.000 Srba, među kojima je i 73 sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve, pobijenih ljeta 1941. na području kompleksa logora smrti NDH, Gospić- Jadovno-Pag.

Nakon toga, Časni krst je postavljen na jednoj bogougodnoj livadi koja je svojom površinom i lokacijom tu da bi na njoj nikla skromna Kapela. Ovo crkvište se nalazi nedaleko od Šaranove jame u kojoj su ubijani pravoslavni Srbi i čije mošti još uvijek leže na njenom dnu.

Do juče, na tom strašnom mjestu nije bilo Krsnog znamenja.

U pismu je istaknuto da postoji želja, potreba, odgovornost, opredjeljenje i čvrsta volja potomaka i poštovalaca žrtava da na mjestu na kome su podigli Časni krst, nikne ako Bog da Jadovnička kapela.

Još 1985. godine,  Prof. dr Predrag Ristić uradio je idejno rešenje Jadovničke kapele.

Iz projekta kapele kod Šaranove jame
Iz projekta kapele kod Šaranove jame

Naš čuveni arhitekta je tada napisao da kapela, površine 6 sa 8 metara, treba da bude zidana kamenom iz ruševina stradalničkih srpskih kuća i pokrivena kamenim pločama sa tih kuća.

U pismu je navedeno da će udruženje Jadovno 1941, preuzeti na sebe sve potrebne administrativno-tehničke radnje za izgradnju kapele i navodi da će pomoć, savjeti i preporuke Vladike Gerasima na tom izvesno teškom putu, biti uvijek dobrodošle.

Pismo je u kopiji,  sa priloženim fotografijama poslano i na adrese Njegove Svetosti Patrijarha Irineja i Svetog Sabora Srpske Pravoslavne crkve.

Nedugo zatim na sdresu udruženja stiglo je pismo sa blagoslovom Vladike gornjokarlovačkog G. Gerasima.

Blagodarimo Vladiko! Na mnogaja ljeta!

1

 

UG Jadovno 1941. Banja Luka

Vezane vijesti:

I ove godine smo bili na Jadovnu

Galerija fotografija sa obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2016.

Kod Šaranove jame postavljen časni krst

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: