fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Časnim Krstovima označena mesta uništenih hramova

Časni krst

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, Crkvena opština Petrinja je tokom oktobra i novembra 2017. godine Časnim Krstovima označila mesta hramova uništenih tokom Drugog svetskog rata.

Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mesta, na čijem je području do Drugog svetskog rata bilo čak 19 funkcionalnih hramova. Najveći broj hramova uništen je u toku Drugog svetskog rata, dok su preostali uništeni u toku poslednjih ratnih zbivanja, te je od nekadašnjih 19 hramova čak 10 uništeno do temelja, dok su od još 4 hrama ostali samo zidovi. Na mestima hramova uništenih do temelja  danas nije ostao ni „kamen na kamenu“ koji bi verno svedočio o postojanju i mučeničkoj sudbini ovih svetinja. Kako bi se ova mesta, osvećena molitvama i pokajničkim suzama generacija vernika sačuvala od zaborava i označila, pokrenuta je inicijativa za izradu i postavljanje Časnih Krstova. Radovi su se izvodili isključivo na lokacijama hramova za koje se trenutno ne naziru mogućnosti obnove, i to:

1. Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Tremušnjaku;

2. Hram Svetog velikomučenika kneza Lazara u Drljačama;

3. Hram Svetog oca Nikolaja u Starom Selu.

Isto tako, zahvaljujući donaciji Vijeća srpske nacionalne manjine opštine Sunja, okončani su radovi na uređenju (oblaganje mermernim kamenom) Krsta podignutog za sve nevino postradale od Drugog svetskog rata do današnjih dana.

Izvor: Sveštena eparhija gornjokarlovačka

Vezane vijesti:

Časni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: