Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Časni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji

Datum objave: petak, 22 septembra, 2017
Objavljeno u Banija
Veličina slova: A- A+

PETRINjA – Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih hramova.

Najveći broj hramova uništen je u toku Drugog svjetskog rata, dok su preostali uništeni u toku posljednjih ratnih zbivanja, te je od ukupno 18 nekadašnjih hramova čak 10 uništeno do temelja.

Na tim mjestima danas nije ostao ni „kamen na kamenu“ koji bi vjerno svjedočio o postojanju i mučeničkoj sudbini ovih svetinja. Tim povodom paroh petrinjski Saša Umićević pokrenuo je inicijativu za obilježavanje tih mjesta.

“Kako bi se ova mjesta, osvećena molitvama i pokajničkim suzama generacija vjernika sačuvali od zaborava i označili, pokrenuli smo inicijativu za izradu i postavljanje Časnih Krstova. Krstovi će biti postavljani isključivo na mjestima hramova za koje se trenutno ne naziru mogućnosti obnove.” – kaže otac Saša.

U toku jeseni krstovi će biti postavljeni na tri lokacije, i to:
1. Drljače – hram Sv. cara Lazara;
2. Staro Selo – hram Sv. oca Nikolaja;
3. Tremušnjak – hram Sv. apostola Petra i Pavla.

“Sa proljećem 2018. godine nastavljamo sa akcijom, te krstove postavljamo u Velikom Šušnjaru, Četvrtkovcu i Kinjačkoj.
Ukoliko želite da se pridružite akciji savjetom, radom ili prilogom slobodno nam se obratite.” – poziva paroh petrinjski Saša Umićević u Facebook grupi parohije petrinjske

Izvor: Banija Online
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top