fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Časni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji

PETRINjA – Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih hramova.

Najveći broj hramova uništen je u toku Drugog svjetskog rata, dok su preostali uništeni u toku posljednjih ratnih zbivanja, te je od ukupno 18 nekadašnjih hramova čak 10 uništeno do temelja.

Na tim mjestima danas nije ostao ni „kamen na kamenu“ koji bi vjerno svjedočio o postojanju i mučeničkoj sudbini ovih svetinja. Tim povodom paroh petrinjski Saša Umićević pokrenuo je inicijativu za obilježavanje tih mjesta.

„Kako bi se ova mjesta, osvećena molitvama i pokajničkim suzama generacija vjernika sačuvali od zaborava i označili, pokrenuli smo inicijativu za izradu i postavljanje Časnih Krstova. Krstovi će biti postavljani isključivo na mjestima hramova za koje se trenutno ne naziru mogućnosti obnove.“ – kaže otac Saša.

U toku jeseni krstovi će biti postavljeni na tri lokacije, i to:
1. Drljače – hram Sv. cara Lazara;
2. Staro Selo – hram Sv. oca Nikolaja;
3. Tremušnjak – hram Sv. apostola Petra i Pavla.

„Sa proljećem 2018. godine nastavljamo sa akcijom, te krstove postavljamo u Velikom Šušnjaru, Četvrtkovcu i Kinjačkoj.
Ukoliko želite da se pridružite akciji savjetom, radom ili prilogom slobodno nam se obratite.“ – poziva paroh petrinjski Saša Umićević u Facebook grupi parohije petrinjske

Izvor: Banija Online

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: