Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bruka u Budvi: Smetaju im Bećković i ćirilica, prekrajaju istoriju!

Datum objave: petak, 24 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Festival književnosti “Ćirilicom” u Budvi, predstavnici DPS iskoristili za napad na poznatog pesnika. Optužili organizatore da udaraju na temelj države i da prekrajaju istoriju

Foto M. Labudović
Foto M. Labudović

Drugi festival književnosti “Ćirilicom”, koji je počeo u četvrtak uveče na trgu u budvanskom Starom gradu i trajaće do 3. septembra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, imao je neuobičajen uvod.

Opoziciona Demokratska partija socijalista, pred gostovanje pesnika Matije Bećkovića na ovom festivalu 31. avgusta, “prisetila” se da je to “isti onaj Bećković koji ne priznaje državu Crnu Goru, njen jezik, pismo, istoriju niti ijedan napor uložen na putu ka boljitku i prosperitetu građana naše zemlje”.

– Bećković Crnogorce naziva Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušavao silom. Nije se libio ni da Crnogorce nazove šakom jada, te da kaže da je onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ostalo još samo da promene pol – saopštio je budvanski ogranak DPS, “zaboravljajući” da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, a da je ćirilica pismo ravnopravno latinici, koja se napadno propagira u Crnoj Gori.

Predstavnici DPS oštro su kritikovali političke rivale Crnogorsku i Demokrate, koji su deo vlasti u Budvi.

– Predstavnici vlasti bi, da mogu, u potpunosti prekrojili istoriju po njihovoj meri. Međutim, kako im to ne može biti, pokušavaju prekrojiti sadašnjost praveći podele, šireći mržnju i postavljajući na pijedestal one poput Matije Bećkovića – kažu u DPS. – Poruka je jasna, vlast u Budvi udara u temelj države. Budva se trenutno suočava sa licemerima koji na perfidan način prave podele i jaz među građanima ne bi li bili sigurni da će na sledećim izborima uspeti da se zadrže na trenutnim pozicijama. Međutim, ne shvataju da će ih upravo ti potezi, zajedno sa ljudima poput Bećkovića, samo poslati u političku istoriju, kao one kojih niko neće hteti da se seća. Bećković je dokaz da vlast u Budvi ne želi ništa osim podela.

S druge strane, predsednik Opštinskog odbora Crnogorske u Budvi Miodrag Čučka kaže da Crnogorska nije učestvovala u organizaciji ovog festivala jer je celokupan program osmišljen pre odluke da i oni vrše vlast u Budvi.

I obeležavanje sto godina od kraja Velikog rata u Budvi bilo je predmet rasprave, Foto V. Kadić
I obeležavanje sto godina od kraja Velikog rata u Budvi bilo je predmet rasprave, Foto V. Kadić

– Što se tiče ćirilice, i ćiriličko i latiničko pismo učimo odmah u prvom i drugom razredu osnovne škole. Dobro nam je poznato i jedno i drugo pismo. Očuvanje oba pisma treba da bude zadatak svih koji vole i poštuju Crnu Goru.

Čučka ističe da je ćiriličko pismo sastavni deo crnogorskog identiteta, crnogorske državnosti i jezika, te da se članovi Crnogorske snažno zalažu za njeno očuvanje.

– Svako ko štiti ćirilicu od zaborava, samim tim štiti i priznaje crnogorsku nezavisnost, jezik i našu tradiciju. I drago nam je što su oni učesnici skupa “Ćirilicom” koji su osporavali nezavisnost naše države najzad prihvatili da treba svi zajedno da čuvamo državu Crnu Goru i njenu tradiciju – kaže Čučka.

BRIGA ZA PISMO JE BRIGA ZA KULTURU

Direktorka Narodne biblioteke Budve Mila Baljević kaže da bi osnovna poruka Festivala mogla da glasi: pišite ćirilicom! Ili, još bolje: pišite i ćirilicom!

– Zapravo, nema potrebe da isključujemo ćiriličko pismo i onda kad koristimo latinicu – kaže Mila Baljević. – Sve u istoriji tradicionalne Crne Gore nastalo je i napisano ćirilicom, i danas je naša briga za naše pismo istovremeno briga za sve nas, za našu kulturu. Svi se slažemo da je ljubav prema svom jeziku istovremeno ljubav prema svom narodu.

Autor: M. SEKULOVIĆ S. GREGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Bećković: Stari Brod je „Titanik“ za koji niko ne zna | Jadovno …

Matija Bećković: Lišeni života i smrti | Jadovno 1941.

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top