fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БРОЈНИ ЗЛОЧИНИ УХАПШЕНЕ ПЕТОРКЕ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 2. МАРТА (СРНА) – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао jе Срни да jе група од пет бивших хрватских воjника, коjа jе ухапшена у Хрватског због злочина над Србима у Медачком џепу 1993. године, очигледно похапшена на основу изjава њиховог некадашњег саборца – холандског плаћеника Јохана Тилдера.

Штрбац jе навео да jе и лично познавао jедног од ухапшених Крешимира Томљеновића, коjи jе био медицински техничар, али jе радио као доктор по затворима за Србе у Госпићу, и за коjег се везуjу разна мучна злодjела.

Штрбац jе подсjетио да jе Тилдер, коjег су Срби заробили 1994. године у тадашњоj Републици Српскоj Краjини /РСК/, до детаља у видео-запису и у писаноj форми оставио свjедочење о злочинима припадника хрватске извиђачке чете, коjоj jе и сам припадао и коjом jе командовао jедан од ухапшених Јосип Крмпотић.

Тилдер, коjи jе према званичноj верзиjи убиjен приликом покушаjа бjекства, испричао jе детаље злочина у коjима су учествовали ухапшени Иван Јурковић, Крешимир Томљеновић и Мирослав Пети, а на основу његовог исказа jе формиран и кривични спис у тадашњоj РСК.

Према том документу, формираном на основу Тилдеровог исказа, код гробља у Читлуку 11. септембра 1993. године они су убили и ранили више од 30 ненаоружаних српских цивила, а некима су вадили очи и ножем сjекли уши.

Крешимир Томљеновић и други су тада убили 12 рањених српских цивила, пуцаjући им у главу, а Томљеновић и Пети су клали људе и сjекли уши ножем као трофеj, извjесни Поплашен и Садику вадили су очи као трофеjе, док jе Иван Јурковић учествовао на истом мjесту у убиству четири српска старца, од коjих jе у jедног сасуо рафал.

Штрбац jе рекао да Крешимира Томљеновића памти по томе што jе jош 1991. године био у хрватскоj комисиjи за размjену и што jе jедном приликом упао међу српске воjнике у селу Житнић, гдjе jе у свом возилу довезао на размjену капетана ЈНА Душка Баjића, кога jе хрватска страна дуго крила и коjи jе био мучен и премлаћиван.

На питање Штрпца, како jе смио тако упасти међу толико српских воjника, Крешимир jе разгрнуо шињел и показао да jе опасан екпслозивом и да jе био спреман да све дигне у ваздух.

Штрбац jе описао jош jедан случаj везан за „Медачки џеп“ када jе 17. септембра 1993. године хрватска страна рекла да jе довезла 52 тиjела српских жртава за предаjу српскоj страни, али jе недостаjало jедно тиjело.

„Тиjела су довезена у хладњачи и била су изнесена и поредана на асфалт. Још и сада памтим таj ужасан смрад распаднутих тиjела, коjа су била прекривена црвима, тако да jе читав асфалт пулсирао. Ништа страшниjе нисам видио“, каже Штрбац.

Он jе навео да jе у пратњи те хладњаче био и Крешимир Томљеновић, са jош седам до осам лица коjа jе представио као докторе.

„Питам га шта ће вам толико доктора са мртвима, што нису са рањеним, а он каже да jе био дежурни у болници у Госпићу и да тамо ниjе био довезен ниjедан рањеник, а jа му кажем – е, кад си ти био у болници, сад ми jе jасно зашто нема живих“, испричао jе Штрбац.

Он jе навео да су сва тиjела била гола и непрепознатљива за идентификациjу, а да jе тиjело 52. српске жртве довезено накнадно, 21. септембра, али се испоставило да jе намjерно усмрћен убодима.

Штрбац jе додао да се за Крешимира Томљеновића сумња да jе из тог конвоjа одвоjио 11 тиjела коjа су касниjе хашки истражиоци пронашли у jедноj септичкоj jами у Госпићу, како би прикрио колико су те жртве биле измасакриране.

У Хртватскоj су jуче ухапшена петорица бивших хрватских воjника Јосип Крмпотић, Иван Јурковић, Мирослав Пети, Велибор Шолаjа и Крешимир Томљеновић због злочина над Србима у Медачком џепу.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: