fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/nestala-spomen-ploca.jpg

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић изjавио jе да се поновним уништавањем Спомен-плоче жртвама усташких логора Слана и Метаjна на острву Пагу наставља брисање трагова и сjећања на хрватску мрачну прошлост из времена Другог свjетског рата. „Када би они коjи су уништили jедини споменик  жртвama усташког злочина на Пагу 1941.  били пронађени и процесуирани, онда би се могло говорити о неодговорним поjединцима задоjеним усташком идеологиjом. Овако, локалне власти, али и оне на жупаниjском и републичком нивоу, коjе не само да не чине ништа да се кривци пронађу, него не обнављаjу ово знамење, постаjу сарадници у злочину“, рекао jе Басташић за Срну.

Он jе додао да jе уништавање овог споменика очекивано, пошто jе хрватска полициjа морала чувати новопостављену спомен плочу два дана, до комеморациjе у ували Слана. Не улазећи у то да ли jе нова чланица ЕУ правна насљедница Независне Државе Хрватске /НДХ/ или ниjе, Басташић каже да jе чињеница  да се на њеноj  териториjи налазе мjеста злочина и да тиjела жртава и данас леже у отвореним крашким jамама и камењару острва Пага. „Припаднике хрватских оружаних формациjа, коjе су у протеклом рату уништиле више од  3.000 споменика антифашистичкоj борби и цивилним жртвама рата, хрватски предсjедник Иво Јосиповић назива настављачима антифашистичке борбе из Другог свjетског рата“, истиче Басташић.

Он подсjећа да jе хрватски предсjедник  Јосиповић обећао 2010. године  на Јадовну да ће сви споменици бити обновљени. „Међутим,  таj процес  jе увредљиво спор,  а видимо да се и оно што се обнови, поново руши“, каже Басташић.Он jе навео да jе Њемачка  након рата прошла процес денацификациjе и jош увиjек чини много на пољу мемориjализациjе и културе сjећања на таj мрачни период своjе историjе. „У Хрватскоj, осим декларативно, таj процес ниjе ни почео, него се, напротив, рехабилитуjе усташки покрет, а идеолозима усташке идеjе подижу споменици широм Хрватске“, рекао jе Басташић. Спомен-плоча жртвама усташких логора Слана и Метаjна на острву Пагу, коjи су дио комплекса Јадовно, уништена jе трећи пут од када jе постављена, саопштено jе  из Српског народног виjећа /СНВ/.Спомен-плоча уништена jе у ноћи између четвртка и петка, 18. и 19. jула, након што су jе 29. jуна поставили Координациjа jевреjских општина, Удружење „Јадовно 1941.“, Савез антифашистичких бораца и Српско народно виjеће.

СНВ захтиjева да починиоци овог кривичног диjела, као и оних претходних, буду пронађени и процесуирани у складу са законима и хрватским Уставом. Плоча жртвама усташких логора на острву Пагу први пут jе постављена 1975. године, а уништена jе 1991, обновљена jе 2010. и само два дана касниjе опет jе уништена.

Логор Слана на острву Пагу био jе намиjењен за мушкарце, а Метаjна за жене и дjецу. У њих су у наjвећем броjу допремани заточеници из радног логора Овчара, недалеко од Госпића. На основу италиjанских докумената и свjедочења преживjелих утврђено jе да jе веома велики броj људи уморен и бачен у море већ у пашком каналу, на путу до Пага. Животни изгледи затвореника и затвореница мjерени су незамисливом мржњом, усташким хировитим мучењима, силовањима и планским погубљењима. Посљедњи логораши Слане били су први заточеници и градитељи логора Јасеновац. Неки истраживачи процjењуjу да jе на Пагу побиjено око 8.000 жена, дjеце и мушкараца.
Логори смрти Госпић-Јадовно-Паг основани су средином априла 1941. године и функционисали су као губилишта до затварања и реокупациjе овог подручjа од стране италиjанских фашиста средином августа. У овом комплексу убиjено jе више десетина хиљада Јевреjа и Срба из свих краjева  Независне Државе Хрватске.

Извор: srna

Везане виjести:

Душан Басташић – И Слана jе Јадовно

Злочин у Јадовну не смиjе бити заборављен

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

Како jе 2013. обележен Дан сећања на Јадовно или: Излазак Изабраног народа из Египта

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: