fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-2013-4.jpg

Одлуком Владе Републике Српске, 24. jун као Дан сjећања на Јадовно 1941., уврштен jе у Календар обиљежавања значаjних историjских догађаjа и његовања традициjе ослободилачких ратова, као догађаj од регионалног значаjа. Без обзира што jе од Јадовничке трагедиjе прошло 72 године и што се ово стратиште српског народа налази далеко од граница Републике Српске, низом манифестациjа
овогодишње обиљежавање одвиjало се пресудну помоћ Предсjедника Републике Српске, Владе Републике Српске и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

 

 

Након што су у суботу 22. jуна, изасланик Предсjедника Републике Српске, Владе Републике Српске и Народне Скупштине Републике Српске, уз представнике броjних организациjа и потомке и поштоваоце жртава, присуствовали служењу парастоса Јадовничким новомученицима у Храму Христа Спаситеља, под споменик Јасеновачким жртвама у Бањалуци, положени су виjенци и одржани пригодни говори.

У суботу, 29. jуна 2013 у високоj делегациjи Републике Српске коjа jе присуствовала служењу парастоса и комеморативном скупу код Шаранове jаме на Велебиту били су Потпредсjедник Владе и Министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, Потпредсjедник Владе и Министар просвjете и културе Горан Мутабџиjа и изасланик Предсjедника Републике Српске Душко Четковић.

 

 

Исти дан, Министар Мутабџиjа и господин Четковић, присуствовали су комеморативном скупу, служењу помена и откривању обновљене Спомен плоче у ували Слана на острву Пагу, мjесту некадашњих логора смрти Независне Државе Хрватске.

Своjом подршком, Институциjе Републике Српске су показале да разумиjу значаj и потребу институционалног приступа тематици геноцида почињеног у Независноj Држави Хрватскоj.

До недавно jе било мало познато, да jе велики броj Јадовничких страдалника пориjеклом са циjелог подручjа Републике Српске и Босне и Херцеговине. Данас 72 године након страдања, на подручjу Српске живи велики броj њихових потомака али и потомака жртава протjераних и расељених током протеклог рата са подручjа Републике Српске Краjине, Републике Хрватске и Федерациjе Босне и Херцеговине

 

Везане виjести:

На Јадовну, дан по Видовдану

ВЕЋЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Злочин у Јадовну не смиjе бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. jуна 2013.

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: