Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bratunac: Pomen stradalim Srbima iz Hranče

Datum objave: sreda, 25 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Kod centralnog Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće za 20 nastradalih Srba iz naselja Hranča u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih je sedmoro poginulo na današnji dan 1992. godine.

Pomen stradalim Srbima iz Hranče Foto: SRNA
Pomen stradalim Srbima iz Hranče
Foto: SRNA

Delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila položila je cvijeće, a članovi porodica i komšije prislužili su svijeće za pokoj duša ubijenih srodnika i prijatelja.

Među sedam ubijenih srpskih civila prije 26 godina bile su tri žene.

Još nije pronađen mještanin Dragomir Mitrović koji je nestao 15. juna 1992. godine. Njega su muslimanski vojnici uhvatili kod ovaca i izgubio mu se svaki trag.

Preživjeli mještanin Anđelko Cvjetinović kaže da je, osim sedam ubijenih, tog dana ranjeno i petoro mještana u povlačenju prema Bratuncu.

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice upale su u selo Hranča sa više strana, ubijajući srpske civile kod njihovih kuća.

U ovom selu, kao i ostalim oko Srebrenice i Bratunca, muslimanske formacije su pobile stanovnike koje su zatekle, opljačkale pokretnu imovinu, a kuće i ostalu nepokretnu imovinu popalile.

– Napad je počeo oko 15.30 časova. Zapucalo je i uz galamu i viku upali su u selo i ubijali sve redom vičući: “Hvataj ih žive, štedi municiju”. Ubijeno je sedam mještana u dvorištima, a većina stanovnika uspjela je da se niz korito Glogovske rječice izvuče iz sela prema Bratuncu – prisjeća se Cvjetinović, dodajući da je Hranča opasana muslimanskim selima i da je napad na selo izveden sa svih strana.

On kaže da niko nije odgovarao za ubistva srpskih civila i da ne očekuje da će pravosuđe BiH ikada procesuirati počinioce zločina nad srpskim civilima iz ovog sela, te da vjeruje jedino u Božiju pravdu.

Gordani Stevanović je na današnji dan 1992. godine ubijena majka Ljubica Mirković.

Ona kaže da je Ljubica, koja je bila domaćica, ubijena nedaleko od kuće u bjekstvu prema Bratuncu i da je nađena u rječici probodena bajonetom i ustrijeljena sa nekoliko metaka.

– Niko nije odgovarao za ubistva ovih civila. S obzirom na to kako pravosuđe BiH radi i ne nadamo se da će nekoga procesuirati, ali vjerujemo u Božiju pravdu koja na kraju svakog stigne – rekla je Stevanovićeva.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla da je da su napadi izvođeni nekoliko dana na Zagone, Gornje Magašiće i Hranču.

Ona je podsjetila da je u Gornjim Magašićima ubijeno osam srpskih civila 20. jula 1992. godine, kao i na srpska stradanja u četiri sela na Petrovdan te godine i još niz sela gdje je u jednom danu ubijano po 10 ili 20, pa do 50 i više mještana.

Filipovićeva kaže da su ovi grobovi jedina istina i pita gdje je pravda.

– Predmeti stoje u ladicama u Tužilaštvu BiH i nakon 26 godina od zločina i 23 godine od završetka rata. Neizvjesno je da li će optužnice ikada biti podignute, a kada dođu na red da li će biti preživjelih svjedoka da potvrde šta se dešavalo i ko je i kako počinio zločine – rekla je Filipovićeva.

Ona je istakla da su porodice ogorčene zbog rada pravosuđa BiH, selektivnog pristupa predmetima ratnih zločina, jer godinama Tužilaštvo i Sud procesuiraju Srbe, a opstruišu podizanje optužnica i vođenje postupaka protiv počinilaca zločina nad Srbima.

(Srna)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Branislav R. Vučetić | Jadovno 1941.

Za ubistva srpskih civila u Magašićima 26 godina niko nije …

Bratunac: Naša istina još čeka pravdu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top