Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Za ubistva srpskih civila u Magašićima 26 godina niko nije procesuiran

Datum objave: petak, 20 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća uz Centralni spomen-krst i na humke ubijenih danas su članovi porodica i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na bratunačkom groblju obilježili 26 godina od stradanja osam mještana i uništenja srpskog sela Gornji Magašići.

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća uz Centralni spomen-krst i na humke ubijenih danas su članovi porodica i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na bratunačkom groblju obilježili 26 godina od stradanja osam mještana i uništenja srpskog sela Gornji Magašići.
Bratunac – sjećanje Foto: SRNA

Zločin, koji su pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice počinili na današnji dan u Gornjim Magašićima kod Bratunca, jedan je od najstravičnijih po svireposti.

U porodičnim kućama masakrirano je osmoro srpskih civila iz ovog sela, od kojih šest žena.

Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić.

Za ovaj, kao i sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini niko nije odgovarao niti procesuiran.

“Rok za donošenje sudske odluke u predmetu `Gornji Magašići` bio je kraj 2015. godine, ali nažalost taj predmet još stoji u ladici Tužilaštva BiH koje pokušava da prikrije istinu o zločinu u tom selu”, izjavila je predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović.

Ona je istakla da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti i umrijeti kao slobodni građani.

Filipovićeva je rekla da su Gornji Magašići jedno u nizu srpskih sela na području Bratunca koje je uništeno u posljednjem ratu.

Na nepravdu prema žrtvama iz ovog srpskog sela ukazala je i Radinka Cvjetinović, čiji su brat Marijan Ilić, kao i trudna snaha Ljiljana Ilić ubijeni na današnji dan prije 26 godina.

“Ubijeni su u svojim kućama. Nikoga nisu napadali niti predstavljali opasnost bilo kome. Masakrirali su ih i niko ne odgovara što pokazuje da svijetu nema pravde nego sila vlada, ali kad-tad stigne Božija pravda i jedino se u nju uzdamo”, kaže Cvjetinovićeva.

Mještani su podsjetili da su Gornji Magašići napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice ubili sve civile koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bratunac: Naša istina još čeka pravdu | Jadovno 1941.

Bratunac- Sjećanje na 109 ubijenih Srba iz Bjelovca i …

Ljiljanu su u šestom mesecu trudnoće masakrirali …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top