fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bradina- 26 godina od zločina nad srpskim civilima

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, u Bradini je obilježeno 26 godina od zločina nad Srbima, koji su počinile muslimanske i hrvatske snage iz Konjica. U logorima je ubijeno 70 mještana, a za ove zločine pravosuđe BiH do sada nikoga nije osudilo.

Bradina - spomen obilježje ubijenim srpskim mještanima Foto: RTRS
Bradina – spomen obilježje ubijenim srpskim mještanima Foto: RTRS

U Bradini se 25. maj 1992. godine duboko urezao u sjećanje starice Nedeljke Žuže. Toga dana ubijen joj je sin, drugi odveden u logor, da bi potom od neprijateljske granate u Hadžićima poginuo njen maloljetni unuk.

– Svog sina sam sahranila ovdje kod ove jelike. Mlađi sin je bio u zatvoru, a poslije rata smo odselili u Bratunac. tamo je počeo da radi, ali je umro od posljedica prebijanja u zatvoru. Ostala sam sama – kroz plač govori Nedeljka Žuža.

U maju ’92. u Bradini je ubijeno 48 srpskih civila, imovina opljačkana, crkva zapaljena, desetine Srba odvedeno u logore Musala i Čelebić, gdje su 22 mještanina Bradine podlegla toruturama.

– Sjećam se svega, a najviše tuče. Na nas 45 zatvorenika po dva hljeba, tanko izrezana, jedan komad ujutru, a drugi uveče. Onda nekad preskoče uveče, pa ujutru opet preskoče – priča Rajko Mrkajić, bivši logoraš iz Čelebića.

Zdravko Žuža uspio je da ispred muslimanskih i hrvatskih snaga kroz šumu pobjegne ka Kalinoviku. Njegovi rođaci Slobodan i Velimir Živak nisu. Strijeljani su u porti crkve u Bradini. Za zločin su optuženi Zdenko Grbavac i Željko Šimunović.

– Kada su sišli tu ispred Žarine kafane, izveli su ih, između ostalog i Vasu Vujičića. Doveli ih tu ispred crkve i iz čista mira strijeljali. Slobo je, kažu, cijelu noć umirao – podsjeća Zdravko na te događaje.

Nakon hapšenja Grbavca, inače zeta hrvatskog političara Bože Ljubića i Šimunovića, Sudsko vijeće ih uz kauciju pušta na slobodu, koju koriste da bi pobjegli u Hrvatsku. Za zločin nad Srbima u Bradini i opštini Konjic optuženo je 12 lica, bivših komandanata i pripadnika tzv. ARBiH, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih jedinica. Odlukom Suda svi se brane sa slobode.

– Imamo informacije da se svjedoci veoma često maltretiraju na način da promijene iskaze i to očigledno ide u prilog onima koji su osmislili, naredili i izvršili zločine nad Srbima u BiH. To je, nažalost, model koji se primjenjuje i na ratni zločin koji se ovdje desio – istakao je Staša Košarac, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

Od prijeratnih 7.000 Srba na području opštine Konjic, ostalo ih je samo 300, dok u Bradini živi samo dvoje Srba penzionera. Mnogi bi se vratili, ali im imovina ni 23 godine nakon rata nije obnovljena.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je ovo bilo etničko srpsko selo i da svima koji žele da se vrate to treba i omogućiti.

Obilježavanju 26 godina od srpskog stradanja u Bradini koje je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, prisustvovali su predstavnici vlasti Srpske, predstavnici Srba u zajedničkim institucijama BiH i FBiH, boračkih i udruženja logoraša, Trećeg pješadijskog puka OS BiH i EUFOR-a.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Zločin nad Srbima i dalje bez kazne

Bradina – vječita opomena i podsjetnik da se zločin nikad …

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

U Konjicu ubijeno 382 Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: