Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Borislav Komad: Genocidom na ćirilicu

Tačno posle 75 godina i neki mesec, sadašnji šef hrvatske policije Vlaho Orepić izjavljuje da „više neće biti zakonskih osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru“ To je zloslutna najava onog što je NDH proklamovao

Borislav Komad
Borislav Komad

Bilo je potrebno samo dve nedelje i jedan dan da od „osnutka“ zločinačke tvorevine nazvane Nezavisna Država Hrvatska (10. aprila 1941. godine), uz zdušnu pomoć tadašnje fašističke Italije i tadašnje nacističke Nemačke, Zagreb zvanično, kroz osnovne zakone, zabrani ćirilicu, što je bio samo uvod u kasnije genocide prema svima koji i misle na ćirilici!

Uz zakonsku odredbu o zabrani ovog pravoslavnog pisma, donesenu 25. aprila 1941, s potpisom dr Milovana Žanića, „predsjednika zakonodavnog povjereništva pri Poglavniku“, kaže se i da ova odredba stupa na snagu danom proglašenja u „Narodnim novinama“, a „provođenje se povjerava Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Tog zlokobnog dana, 25. aprila prve ratne godine, ukidanjem maternjeg jezika jednom narodu započeo je neslućeni genocid prema pravoslavcima u „njihovoj lijepoj“.

Nadalje, u odredbi, odnosno zakonu, piše i sledeće: „Naređujem da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi ćirilicom imaju se neodvlačno (neopozivo), a najkasnije u roku od tri dana skinuti“, naredio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova i bogoštovlja (vere) a potonji ustaški zlikovac Andrija Artuković.

Pravi pakao, međutim, počinje dolaskom u Zagreb poglavnika Ante Pavelića, samo šest dana posle proglašenja NDH (16. aprila 1941). Uz blagoslov fašističkog dučea Benita Musolinija i nacističkog firera Adolfa Hitlera, ovaj njihov potrčko i pokornik, koji se samoproglasio poglavnikom, 3. maja lično potpisuje novu odredbu „o prelazu s jedne vjere na drugu“, čime je otvoren put za nasilno prekrštavanje pravoslavnih Srba u katoličanstvo uz naglasak o „rasnoj pripadnosti i zaštiti narodne i arijevske (kakvog li poltronstva prema vođi Trećeg rajha Adolfu Hitleru), krvi i časti hrvatskog naroda“!

Tačno posle 75 godina i neki mesec, sadašnji šef hrvatske policije Vlaho Orepić izjavljuje, naravno, uz podršku nadređenih, da „više neće biti zakonskih osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru“, jer, navodno, postoje podaci o lažnim prebivalištima Srba u tom gradu!

To je, u stvari, više nego providan probni balon pušten u Vukovaru i zloslutna najava onog što je NDH proklamovao i ozvaničio aprila i maja 1941. godine, odnosno šta bi trebalo očekivati u godinama koje slede i koje se već i te kako osećaju.

Osnovni cilj je, naravno, da se u Hrvatskoj protera ćirilica, baš kao i četvrt miliona Srba uz zverska ubistva dve i po hiljade ljudi, žena i dece, da se ustoliči nekadašnja politika Musolinija, Hitlera, Pavelića, ali i sadašnjih njihovih odanih sledbenika kako bi buduća, ali i sadašnja nasilja prema nehrvatima u „lijepoj“ bila registrovana kao zakon nalik onom od pre 75 godina!

Autor: Borislav Komad, novinar

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ukidanje ćirilice u Vukovaru: Tiha „Oluja“ u Slavoniji …

Stefanović: Srbima se uskraćuje pravo na jezik i pismo …

Hrvati jedva čekaju da izbrišu Srbe sa spiska građana …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: