Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Борислав Комад: Геноцидом на ћирилицу

Тачно после 75 година и неки месец, садашњи шеф хрватске полиције Влахо Орепић изјављује да „више неће бити законских основа за постављање ћириличних табли у Вуковару“ То је злослутна најава оног што је НДХ прокламовао

Борислав Комад
Борислав Комад

Било је потребно само две недеље и један дан да од „оснутка“ злочиначке творевине назване Независна Држава Хрватска (10. априла 1941. године), уз здушну помоћ тадашње фашистичке Италије и тадашње нацистичке Немачке, Загреб званично, кроз основне законе, забрани ћирилицу, што је био само увод у касније геноциде према свима који и мисле на ћирилици!

Уз законску одредбу о забрани овог православног писма, донесену 25. априла 1941, с потписом др Милована Жанића, „предсједника законодавног повјереништва при Поглавнику“, каже се и да ова одредба ступа на снагу даном проглашења у „Народним новинама“, а „провођење се повјерава Министарству унутрашњих послова“.

Тог злокобног дана, 25. априла прве ратне године, укидањем матерњег језика једном народу започео је неслућени геноцид према православцима у „њиховој лијепој“.

Надаље, у одредби, односно закону, пише и следеће: „Наређујем да се на цијелом подручју НДХ одмах обустави свака употреба ћирилице у јавном и приватном животу. Свако штампање ма каквих књига ћирилицом је забрањено. Сви јавни написи ћирилицом имају се неодвлачно (неопозиво), а најкасније у року од три дана скинути“, наредио је тадашњи министар унутрашњих послова и богоштовља (вере) а потоњи усташки зликовац Андрија Артуковић.

Прави пакао, међутим, почиње доласком у Загреб поглавника Анте Павелића, само шест дана после проглашења НДХ (16. априла 1941). Уз благослов фашистичког дучеа Бенита Мусолинија и нацистичког фирера Адолфа Хитлера, овај њихов потрчко и покорник, који се самопрогласио поглавником, 3. маја лично потписује нову одредбу „о прелазу с једне вјере на другу“, чиме је отворен пут за насилно прекрштавање православних Срба у католичанство уз нагласак о „расној припадности и заштити народне и аријевске (каквог ли полтронства према вођи Трећег рајха Адолфу Хитлеру), крви и части хрватског народа“!

Тачно после 75 година и неки месец, садашњи шеф хрватске полиције Влахо Орепић изјављује, наравно, уз подршку надређених, да „више неће бити законских основа за постављање ћириличних табли у Вуковару“, јер, наводно, постоје подаци о лажним пребивалиштима Срба у том граду!

То је, у ствари, више него провидан пробни балон пуштен у Вуковару и злослутна најава оног што је НДХ прокламовао и озваничио априла и маја 1941. године, односно шта би требало очекивати у годинама које следе и које се већ и те како осећају.

Основни циљ је, наравно, да се у Хрватској протера ћирилица, баш као и четврт милиона Срба уз зверска убиства две и по хиљаде људи, жена и деце, да се устоличи некадашња политика Мусолинија, Хитлера, Павелића, али и садашњих њихових оданих следбеника како би будућа, али и садашња насиља према нехрватима у „лијепој“ била регистрована као закон налик оном од пре 75 година!

Аутор: Борислав Комад, новинар

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Укидање ћирилице у Вуковару: Тиха „Олуја“ у Славонији …

Стефановић: Србима се ускраћује право на језик и писмо …

Хрвати једва чекају да избришу Србе са списка грађана …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: