fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bojan Đokić: Stepinac „naš nasušni“ ili O posledicama kanonizacije

Kanonizacija Alojzija Stepinca je u isključivoj nadležnosti Rimokatoličke crkve. Svi ostali imaju pravo na mišljenje, ali ne i na odluku. Međutim, prilikom kanonizacije, Sveta Stolica treba imati u vidu posledice koje će nastupiti ukoliko Alojzije Stepinac bude proglašen za svetitelja.

Pođimo redom.

Bojan Đokić
Bojan Đokić

Proglašenje Alojzija Stepinca za svetitelja prvo će izazvati negativan odjek među pravoslavnim crkvama u svetu. Razume se, najveći kod Srpske pravoslavne crkve, koja će tim činom biti najviše pogođena, imajući u vidu njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu i ćutnju dok su pravoslavni vernici i njihova Crkva progonjeni na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Na teritoriji NDH događalo se biološko istrebljenje srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva, a i duhovno – kulturno uništavanje kada je u pitanju srpsko stanovništvo. Teško da neko to može da zaboravi.

Sledeći korak je privremeno zahlađenje odnosa između Srpske pravoslavne Crkve i Rimokatoličke. Iako će se oni popraviti u nekom trenutku, kanonizacija Stepinca će opterećivati međusobne odnose u budućnosti.

Jevreji su svoje mišljenje o Alojziju Stepincu dali dva puta – odbijajući njegovo proglašenje za pravednika među narodima. Ostaje pitanje kako će Izrael reagovati na kanonizaciju Stepinca.

Pored crkvenih, proglašenje Alojzija Stepinca za svetitelja imaće i svetovne posledice. Ukoliko do same kanonizacije dođe, to će biti u pogodnom „političkom“ trenutku. Treba računati da će kanonizacija doći u momentu kada krene poboljšanje srpsko-hrvatskih odnosa ili kada treba destabilizovati Republiku Srbiju ili, pak, pred neke izbore u Republici Hrvatskoj. Vrhuška Republike Hrvatske će od kanonizacije napraviti paradu za njene građane, a Republika Srbija šaradu. Bosna i Hercegovina će kombinovati te dve stvari, saobrazno entitetima.

Pozitivni odjeci i reagovanja na kanonizaciju Stepinca biće vidljivi u Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj će većina naroda frenetično slaviti, dok će manjina opet biti u svojim kućama u kojima su vrata dva puta zaključana – za svaki slučaj. Biće to jedno od onih radovanja kada se hrvatski narod raduje zajedno sa svojim vođama. Ćirilica će se još više udaljiti iz Republike Hrvatske, poklič „Za dom – spremni!“ i samoglasnik „U“ biće prisutniji, a pevač Tompson dobiće novu tezgu.

Nisu isključeni ni međunacionalni incidenti.

Bojan Đokić

Bojan Đokić pored „Kamenog cveta“ (Foto: Lična arhiva)

Sa druge strane, Republika Srbija biće obavijena tugom i ogorčenjem. Političari i pojedinci iz redova (ne)inteligencije utrkivaće se u vatrenim i pomirljivim govorima. Nije isključena ni vanredna konferencija za štampu. Sama kanonizacija Alojzija Stepinca u Republici Srbiji će stvoriti antivatikansko i antihrvatsko raspoloženje. Mogući su i vanredni parlamentarni izbori.

Pored ovih, treba računati da će eventualna kanonizacija Alojzija Stepinca imati i druge posledice:

– otvoriće još jedan veliki nesporazum, a koji će opterećivati srpsko-hrvatske odnose i oni će biti nepopravljivi još najmanje nekoliko decenija;

– dovešće do večne polemike među srpsko-hrvatskim intelektualcima i pastvom;

– imaće uticaja i na međunacionalne odnose u Republici Hrvatskoj;

– dobro će doći desno orijentisanim strankama, pa treba očekivati jačanje nacionalizma u Hrvatskoj i Srbiji;

– biće prilog reviziji istorije;

– biće prilog održavanju ustaške ideje;

– biće dobra podloga za kanonizaciju Pija XII.

Na kraju, kanonizacijom Alojzija Stepinca Rimokatolička crkva zauvek će zabetonirati mogućnost pomirenja dve crkve, što će najviše obradovati protivnike ekumenizma. Zamislite pravoslavnog vernika, srpskog porekla, koji će pristati da mu Stepinac bude svetac?

Autor je istoričar

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Stepinac može da posvađa Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu …

Može li Alojzije Stepinac biti svetac ??? | Jadovno 1941.

Stepinac na pogrešnoj strani istorije | Jadovno 1941.

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid

Komisije o Stepincu u Novom Sadu 13. i 14. februara

Komisija o Stepincu radiće godinu dana | Jadovno 1941.

Drugi sastanak mešovite komisije o Stepincu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: