fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bobetko dobija ulicu u Zagrebu

Hrvatski general Janko Bobetko, protiv kojeg je Haški tribunal svojevremeno podigao optužnicu zbog zločina nad Srbima u Medačkom džepu, dobiće ulicu u Zagrebu.

Medački Džep
Medački Džep

Bobetko je optužen da je „imao centralnu ulogu u razradi, planiranju, odobravanju, naređivanju i/ili izvršenju hrvatske vojne akcije u Medačkom džepu u septembru 1993. godine, tokom koje su počinjena teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zločini protiv čovječnosti“.

On je, navodi se u optužnici, „znao da su njemu podređene hrvatske snage odgovorne za progon i ubijanje srpskih civila i vojnika koji su se predali, te za pljačkanje i uništavanje zgrada i imovine“.

„Iako je znao da hrvatske snage čine zločine, nije preduzeo potrebne i razumne mjere da ta djela spriječi niti da kazni njihove počinitelje“, ističe se u optužnici.

U optužnici je naveden i popis 29 civila srpske nacionalnosti, koje su hrvatski vojnici ubili u Medačkom džepu.

Međutim, Odbor za imenovanje ulica i trgova u zagrebačkoj skuštini, na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, koji je nedavno uklonio naziv Trg maršala Tita, navodi da Bobetko nije osuđen, jer je umro prije suđenja.

Hasanbegović, koji sada predsjedava Odboru, smatra da Bobetkova optužnica ne može biti razlog da mu se uskrati ulica u Zagrebu.

„Kada bismo tražili `dlaku u jajetu`, onda bi svaka osoba mogla biti zbog nečega sporna. Bobetko je bio jedan od ratnih načelnika Glavnog štaba i zato je zaslužio ulicu“, navodi on.

Međutim, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac podsjeća da su i neki Srbi umrli prije presuda, pa ih i dalje smatraju za krivce.

„Presudu nije doživio Slobodan Milošević, kao ni vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović. Milan Babić se objesio dok je čekao pravosnažnu presudu. Oni su, dakle, kao i Bobetko, pravno ostali nevini“, poručuje Pupovac.

On sugeriše onima koji će odlučivati o dodjeli ulice Bobetku da prethodno pročitaju njegovu optužnicu i nakon toga razmisle hoće li to učiniti.

Do sada je Bobetko, osim u rodnom Crncu, dobio ulicu u Vrgorcu, te opštinama Podstrana, Prgomet i Poličnik.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević imenovao je jednu od dvorana u sjedištu Ministarstva odbrane po Bobetku, navodi „Novi list“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: