fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бобетко добија улицу у Загребу

Хрватски генерал Јанко Бобетко, против којег је Хашки трибунал својевремено подигао оптужницу због злочина над Србима у Медачком џепу, добиће улицу у Загребу.

Медачки Џеп
Медачки Џеп

Бобетко је оптужен да је „имао централну улогу у разради, планирању, одобравању, наређивању и/или извршењу хрватске војне акције у Медачком џепу у септембру 1993. године, током које су почињена тешка кршења међународног хуманитарног права и злочини против човјечности“.

Он је, наводи се у оптужници, „знао да су њему подређене хрватске снаге одговорне за прогон и убијање српских цивила и војника који су се предали, те за пљачкање и уништавање зграда и имовине“.

„Иако је знао да хрватске снаге чине злочине, није предузео потребне и разумне мјере да та дјела спријечи нити да казни њихове починитеље“, истиче се у оптужници.

У оптужници је наведен и попис 29 цивила српске националности, које су хрватски војници убили у Медачком џепу.

Међутим, Одбор за именовање улица и тргова у загребачкој скуштини, на челу са Златком Хасанбеговићем, који је недавно уклонио назив Трг маршала Тита, наводи да Бобетко није осуђен, јер је умро прије суђења.

Хасанбеговић, који сада предсједава Одбору, сматра да Бобеткова оптужница не може бити разлог да му се ускрати улица у Загребу.

„Када бисмо тражили `длаку у јајету`, онда би свака особа могла бити због нечега спорна. Бобетко је био један од ратних начелника Главног штаба и зато је заслужио улицу“, наводи он.

Међутим, предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац подсјећа да су и неки Срби умрли прије пресуда, па их и даље сматрају за кривце.

„Пресуду није доживио Слободан Милошевић, као ни вуковарски градоначелник Славко Докмановић. Милан Бабић се објесио док је чекао правоснажну пресуду. Они су, дакле, као и Бобетко, правно остали невини“, поручује Пуповац.

Он сугерише онима који ће одлучивати о додјели улице Бобетку да претходно прочитају његову оптужницу и након тога размисле хоће ли то учинити.

До сада је Бобетко, осим у родном Црнцу, добио улицу у Вргорцу, те општинама Подстрана, Пргомет и Поличник.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић именовао је једну од дворана у сједишту Министарства одбране по Бобетку, наводи „Нови лист“.

Извор: СРНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: