Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Бивше републике неће да врате имовину СПЦ

Српској православној цркви (СПЦ) у државама бивше Југославије враћено је само зрно од вишемилионске имовине, која јој је одузета послије Другог свјетског рата, пишу данашње “Вечерње новости”.

Зграда Патријаршије Српске православне цркве (Фото Д. Јевремовић)
Зграда Патријаршије Српске православне цркве     (Фото Д. Јевремовић)

Српској православној цркви (СПЦ) у државама бивше Југославије враћено је само зрно од вишемилионске имовине, која јој је одузета послије Другог свјетског рата, пишу данашње “Вечерње новости”.

На списку добара које потражују епархије СПЦ је више десетина резиденцијалних и стамбених објеката, земљишта на највреднијим локацијама, као и стотине хектара шума и њива, а процес обештећења одвија се споро и углавном на штету СПЦ.

У Патријаршији је овом листу речено да су бивше југословенске републике углавном “слијепе и глуве” за молбе и захтјеве СПЦ, иако је реституција одузете имовине једна од тековина ЕУ.

То је довело до тога да се велики дио добара окрњи, оштети или заврши у приватним рукама, док на црквеном земљишту посљедњих година ничу државни објекти, спортске хале, стамбени блокови и путеви.

У Хрватској су, послије пуно бирократских мука, враћена добра углавном мање вриједности. СПЦ у тој земљи има тапије на 700 хектара земље, највише у Епархији осјечкопољској и барањској, 2.300 хектара шума у епархијама горњо-карловачкој и славонској, 17 згрда, 27 парохијских домова и црквишта и друго.

У самом центру Загреба СПЦ потражује четири стамбено-пословне зграде са око 40 станова.

Најмање проблема са реституцијом било је у Словенији гдје су СПЦ одузете свега двије парцеле у Цељу и Марибору, од чега јој је враћена само једна.

Враћање одузете имовине ништа боље се не одвија ни у БиХ у којој не постоји Закон о реституцији, па скоро да не постоји шанса да СПЦ поново газдује својим добрима.

“Највећи нам је проблем што већ годинама не можемо да вратимо власништво над зградом Богословије у Сарајеву”, рекао је листу ђакон Митар Танасић из Сарајева.

СПЦ у БиХ потражује и око 60 станова који су у међувремену откупљени и чији корисници данас имају својину над њиам.

На списку потраживања Митрополије дабробосанске је и изузетно вриједно земљиште на Миљацки. На Кошеву су на црквеном земљишту изграђени спортски објекти и вијадукт, а и градско гробље је на простору на који тапију има СПЦ.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Вредност узурпиране имовине Срба на КиМ 50 милијарди евра

Хрвати дугују Србима 7.000 икона

Католичка црква хоће и касарну гарде у Београду

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: