Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Katolička crkva hoće i kasarnu garde u Beogradu

Beogradska nadbiskupija zahteva vraćanje četiri puta više imovine u restituciji od popisane. Na spisku ove verske zajednice i drugi vojni objekti, groblja, privatne zadužbine…

Katolicka_crkva_hoce_i_kasarnu

RIMOKATOLIČKA crkva u Srbiji (RKC) traži četiri puta više imovine nego što joj je, prema katastru i sudskim zemljišnim knjigama, oduzeto! Kako “Novosti” saznaju iz izvora bliskih Nemanjinoj, među zdanjima koja potražuju kao zamenu za nekretnine koje ne mogu da dobiju u naturi nalaze se čak i vojni objekti. Tako u okviru zamenske restitucije Beogradska nadbiskupija potražuje zemljište kasarne “Vasa Čarapić”, u Ulici Mihajla Avramovića, gde je smešten deo Garde Vojske Srbije!

Ako ne može to, onda RKC daje opcije: zemljište Vojno-geografskog instituta u Ulici Mije Kovačevića 5 i Vojnomedicinskog centra Karaburma, u Severnom bulevaru 1.

Sve ovo traže u zamenu za stanove u centru Beograda, pre svega u Krunskoj 19, koji su im nekada pripadali, ali danas ne mogu fizički da im budu vraćeni.

Uvidom u dokumentaciju, “Novosti” su utvrdile da spor između Rimokatoličke crkve, pre svega Beogradske nadbiskupije i Sremske biskupije, i Agencije za restituciju traje već duže vreme, jer je RKC nezadovoljna obimom onoga što joj je vraćeno, kao i tempom vraćanja.

Posebno su frustrirani jer im država ne vraća groblja. Konkretan spor ispao je oko groblja u selu Kukujevci, u Sremu. Kako navode u Sremskoj biskupiji, ovo groblje ne samo da je nekada bilo crkveno vlasništvo, već se plaše i mogućnosti da lokalne vlasti donesu odluku o potencijalnoj prenameni. U Kukujevcima je 98 odsto stanovništva bilo hrvatsko, ali je većina posle 90-ih prešla s druge strane granice, pa sada u mestu živi samo jedna katolička porodica i nekoliko pojedinaca. Ovo groblje je često izloženo devastaciji. U Sremskoj biskupiji smatraju da država o groblju ne brine, ali ne želi ni da ga vrati Crkvi.

ZGRADE RKC su u Srbiji vraćeni mnogobrojni vredni objekti. Među njima su i zgrada bivše Medicinske škole u Zrenjaninu, takozvana Štapska zgrada u Pančevu, poslovni prostori u Novom Sadu i Somboru, više zgrada u Subotici i Zemunu…

Groblja, međutim, po zakonu ne mogu biti predmet pravnog prometa. Dakle, ne mogu biti vraćena. Osim toga, većina je danas mešovita, multikonfesionalna. Na njima nisu sahranjeni samo katolici, već i žitelji drugih veroispovesti.

Pritom, RKC je jedina crkva koja je nazad dobila jedno groblje – u Sremskoj Mitrovici, ali ono odavno nije aktivno. Na njemu se ne obavljaju sahrane i više ima status kulturnog dobra. Pri- tom je monokonfesionalno. Ostalim crkvama i verskim zajednicama takvi zahtevi su odbijeni.

RKC je vodila na desetine sporova protiv rešenja Agencije za restituciju, što pred Upravnim, što pred Vrhovnim kasacionim sudom i sve ih je izgubila! Jedini spor koji su dobili pred Upravnim sudom, ali ga zatim izgubili pred VKS u žalbenom postupku, bio je vezan za zemljište u Kukujevcima, za koje nisu priložili odluku o oduzimanju. RKC je tvrdila da je Agencija dužna da pribavi tu odluku, a Agencija da po zakonu nije dužna ako odluke nema. A odluke nije bilo iz prostog razloga što dotično zemljište nije ni oduzeto RKC u agrarnoj reformi.

To dokazuje i pismo tamošnjeg župnika iz 1947. da oni nisu potpali pod agrarnu reformu jer su imali manje od maksimuma zemlje, odnosno manje od 10 hektara.

Posebno zanimljivo je zemljište iz zadužbine Vladislava grofa Pejačevića de Verocizi, austrougarskog veleposednika, koji je imao mnogo imovine u Sremu i Hrvatskoj. Veliki deo je ostavio narodu kroz zadužbine, a jedna od njih je Rumska rimokatolička župska zaklada za siromahe. Zadužbina je bila privatna, mada je RKC dokazivala da je zadužbina njena. Misteriju je razrešio sam rumski župnik koji je dostavio podatke da Crkva nije osnivač te zadužbine, pa je njen zahtev za povraćaj imovine odbijen.

Katolicka_crkva_hoce_i_kasarnu_1

Sremska biskupija je izgubila dva upravna spora vezana za zemljište koje pripada toj zadužbini još pre tri-četiri godine. Međutim, zastupnik biskupije je podneo zahtev za vraćanje treće parcele koja je pripadala zadužbini, tvrdeći opet da je osnivač te zadužbine RKC!

Zvanični podaci Agencije za restituciju pokazuju da je više od polovine zahteva RKC rešeno (podneto je 467 zahteva, a 252 su rešena). Od tog broja, 127 je odbačeno.

RKC u postupku restitucije potražuje oko 3.996 hektara zemljišta i 113.865 kvadrata objekata. Međutim, Komisija Vlade Srbije za prikupljanje podataka o imovini oduzetoj crkvama, iz 2004. godine, utvrdila je na osnovu podataka bivših opštinskih sudova koji su vodili zemljišne knjige, da je RKC oduzeto 974 hektara. Prema podacima katastra pak oduzeto im je 1.105 hektara. Dakle, u oba slučaja skoro četiri puta manje od onoga što danas traže!

Kroz postupak restitucije ili u zamenskoj restituciji, RKC je vraćeno više od 724 hektara zemljišta i 22.551 kvadratni metar objekata. Kada se tome dodaju zahtevi koji su odbačeni, odbijeni ili su ih stranke same povukle, ispada da je rešeno pitanje oko 45 odsto tražene imovine. RKC, međutim, nije zadovoljna i spremna je da u ovaj problem uključi Vatikan i srpske vlasti, uključujući i premijera.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić potvrdio nam je tačnost brojki koje se odnose na vraćenu imovinu, ali nije bio voljan da komentariše spor sa RKC.

ZASAD BEZ ODGOVORA

KAKO se baš vojna imovina našla u zahtevu za zamensku restituciju, u Beogradskoj nadbiskupiji nisu objasnili. Iako su “Novosti”, kako nam je u ovoj verskoj zajednici rečeno, pitanja u pisanoj formi prosledile nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Iz beogradskog središta Rimokatoličke crkve ranije se čulo da je “Nadbiskupiji vraćeno najmanje imovine, iako je najsiromašnija po broju vernika”.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

NE PRESTAJE OTIMAČINA! – Jadovno 1941.

najviše imovine i kulturnog blaga spc uništeno u hrvatskoj

Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: