Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Биста мале Милице Ракић опет на Ташмајдану

На инициjативу премиjера Вучића, у Београду се обнавља споменик деци жртвама НАТО агресиjе. На мермерно обележjе у парку, коjи су подигле “Новости”, биће враћена скулптура Милице Ракић. Биста из 2000. године нетрагом нестала

Првобитни изглед споменика са бронзаном Миличином бистом

Првобитни изглед споменика са бронзаном Миличином бистом

СПОМЕНИКУ деци жртвама НАТО агресиjе, коjи су подигле “Новости” са читаоцима у Ташмаjданском парку у Београду – у наjкраћем могућем року биће враћен првобитни изглед. Онакав какав jе био пре децениjу и по, када jе 24. марта 2000. године и постављен. Са скулптуром девоjчице коjа jе имала лик малене Милице Ракић, jедне од болних, невиних жртава.

Споменик ће бити обезбеђен, осветљен. Убележен у регистар споменика Завода за заштиту, као културно добро. О њему ће се старати Градско зеленило, а Скупштина града ће издвоjити новац за нову скулптуру.

Ово jе наjкраћи одговор на инициjативу председника Владе Александра Вучића за обнову споменика коjа се подударила са намером “Новости” и Скупштине града да се траjном белегу бола и опомене врати достоjан изглед и заштита.

У том смислу у среду jе у Градскоj кући постигнут и конкретан договор – потребним радовима ће се приступити већ наредних дана. С тиме су се сагласили представници града и наше редакциjе.

– То jе наш дуг страдалоj деци, опомена ратном бесмислу и лекциjа за поколења, да jе људски живот непоновљив, а страдања невине деце наjболниjа рана – казао jе градски менаџер Горан Весић и наjавио да ће у посао обнове споменика бити укључене све надлежне градске службе.

Споменик jе, подсетимо, подигнут 24. марта 2000, на прву годишњицу НАТО агресиjе на СРЈ. Симболизовао jе, у лику малене Милице, страдање 79 деце. Идеjно решење дао jе ваjар Остоjа Балкански (преминуо у jануару 2013). Бронзана скулптура девоjчице, по решењу Балканског, урађена jе у ливници добротвора браће Јеремић. Финалну обраду урадили су ваjари, браћа Радовић, из Београда.

Мермерна крила лептира коjа су обгрлила скулптуру рад су маjстора камена, Живана Јездимировића из Аранђеловца. А епитаф на споменику “Били су само деца”, по конкурсу коjи су расписале “Новости”, срочила jе девоjчица Ана Голубовић из Костолца. Читава армиjа поштовалаца “Новости” била jе укључена у то да споменик “Незаборавник”, како су му читаоци дали име, рашири крила у Ташмаjданском парку, на месту дечjег састаjалишта.
Исте године, само неколико месеци после постављања, међутим, вандали су са споменика однели бронзану скулптуру девоjчице. Нико никада ниjе успео да откриjе ко jе то учинио и где jе она завршила. Претпоставља се да jе била плен крадљиваца бронзе. Спекулисало се да jе засметала новим, демократским властима, па су jе уклонили. Ове спекулациjе потире чињеница да jе мермерни споменик, са посветом, свих ових година на месту на коме jе и био. У прилог томе иде и то што су га, сваке године, на дан обележавања годишњице НАТО агресиjе, посећивали и полагали венце и цвеће представници градске управе, као и државе.

Како год, споменику ће бити враћен изглед какав jе био оног дана када jе и постављен. Достоjан симболу. Невиним дечjим жртвама, без обзира на то коjоj нациjи и вери припадали.

МАЈКА ДУШИЦА: ЛАКШЕ МИ ЈЕ

– СПОКОЈНИЈА сам и, некако, лакше ми jе, одавно сам прижељкивала да се споменик обнови и скулптура, коjа jе имала лик нашег детета, врати тамо где jе била – казала jе “Новостима” Душица Ракић, маjка малене Милице. – Када jе скулптура постављена, нисам имала снаге да jе видим. Када су jе однели, чини ми се, било ми jе jош теже. Захвална сам свима коjи ће помоћи да буде враћена. Волела бих да лик нашег детета не симболизуjе само нашу Милицу, већ сву страдалу децу.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО …

НИКОЛИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НАНИЈЕЛА ВЕЛИКО ЗЛО – Jadovno …

Да се не заборави! – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: