Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Biskupu Alfredu Pihleru u spomen – biskupu Komarici u nauk

Biskup Alfred Pihler
Biskup Alfred Pihler

17. maja 1992. preminuo je jedan istinski hrišćanin, banjalučki biskup u penziji, g. Alfred Pihler. Katolički sveštenik i Nijemac koji je 1941. stao pred ustaše da zaštiti od rušenja srpsku pravoslavnu crkvu u Maglajanima.

Humanista, koji je uvijek osuđivao ustaše i njihove zločine. Iskreni prijatelj vladike banjalučkog Vasilija Kostića i srpskog naroda. Božićnom poslanicom 1963. se vjernicima obratio sledećim rečima:

„U ovoj zemlji su u prošlom ratu mnoga naša braća pravoslavne vjere poginula zato što su pravoslavci. Oni koji su ih ubijali imali su u džepu katolički krsni list. Zvali su se katolici. I ti kršćani ubijali su druge ljude, također kršćane, zato što nisu Hrvati i katolici… Mi bolno priznajemo tu strašnu zabludu tih zalutalih ljudi, pa molimo našu braću pravoslavne vjere da nam oproste kao što je Krist na križu oprostio svima“.

Biskup Pihler rođen je 1913. g. na Oštrelju, između Drvara i Petrovca, među srpskim narodom, koji je volio. Časnog biskupa Pihlera nasledio je 1989. biskup Komarica, koji izgleda od svog prethodnika nije ništa naučio. Prošle godine, 24 godine od upokojenja A. Pihlera, g. Komarica se poklonio u Blajburgu sjenima onih, kojih se biskup Pihler gadio.

Žalosno ali istinito.

Žalosna je i jedna druga činjenica. Prije nekoliko dana navršilo se 25 godina od upokojenja biskupa Alfreda Pihlera. Prošla je tiho i nezapaženo ova godišnjica, banjalučka biskupija i biskup Komarica ju nisu ni spomenuli. Je li moguće da je biskup Komarica zaboravio kome je bio pomoćni biskup i koga je nasljedio na mjestu biskupa ? Možemo li vjerovati da je biskup Komarica zaboravio koji biskup ga je davne 1972. uveo u zvanje duhovnika i zaredio ga (rukopoložio) ?

Biskup banjalučki Alfred Pihler i Srbi
Biskup banjalučki Alfred Pihler i Srbi

Nemamo pravo na naivnost (ne više) niti vjerujemo u slučaj – nije g. Franjo Komarica ni naivan, ni zaboravan. Da se on možda ne stidi svog prethodnika koji je usuđivao ustaše i njihova klanja srpskog naroda ? Da 1990. nije opet počela politika povampirenih aveti, nasljednika blajburških ustaša i ponovno prizivanje „granice na Drini“, ne bi bilo ni rata u BiH 1992.

Kada bi bio istinski hrišćanin, g. Komarica bi se poklonio uspomeni biskupa Pihlera a ne onima koji su se Isusa Hrista odrekli svojim činjenjima, svojim nedjelima.

Predlažemo da se ove godine, kada se navršilo 25 godina od njegovog upokojenja, u Banja Luci obilježi uspomena na ovog katoličkog biskupa koji je svojim radom zadužio i srpski narod.

Priredilo: Udruženje „Jadovno 1941.“

Vezane vijesti:

Biskup banjalučki Alfred Pihler i Srbi

Banjalučani, da li znate ko je Alfred Pihler? – mojabanjaluka.info

Dodik: Komarica delegitimisan za bilo kakav dijalog

Komarica u antisrpstvu nadmašio Izetbegovića | Jadovno 1941.

Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg | Jadovno 1941.

Komarica Blajburški: Nisam htio da uvrijedim Srbe | Jadovno …

Dodik: Komarica da povuče svoju izjavu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: