fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH: Ko je ubio 3.267 Srba?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sprsko-groblje.jpg

Banjaluka – U trenutku kad bošnjačko-međunarodna propaganda agresivno manipuliše komemorativnim skupom u Potočarima, gde će u sredu biti ukopano 520 sanduka sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava, uz prisustvo 30.000 ljudi, mnogobrojnih diplomata i zvaničnika iz regiona, isejava neosporna činjenica da Sarajevo i svet odlučno ćute o nemilosrdno ubijenih 3.267 Srba u Podrinju i Birču!

Zašto se iz godine u godinu ignorišu stradanja Srba u ovom delu zemlje i uporno vređaju srpske žrtve i njihove porodice, dok se, uz dužno poštovanje prema srebreničkim žrtvama, skup u Potočarima pretvara u medijsko-propagandi spektakl, radi dokazivanja genocida, pitaju zvaničnici, političari i javnost u Srpskoj.

Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata stradalo je najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča život izgubilo 3.500 Srba.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom proteklog rata ostalo je oko 800 srpske dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike – na Božić, pravoslavnu Novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan. Od maja do decembra 1992. godine u napadima bošnjačkih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

U tom perodu je samo na području Srebrenice napadnuto 21 srpsko selo, u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 Srba.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića su upale u više srpskih sela pljačkajući i paleći sve što su stigle, a u srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili i izmasakrirali 69 srpskih civila.

U Kravici, kod Bratunca, na pravoslavni Božić 1993. godine, u ranu zoru, u selo su upale jake muslimanske snage i počinile masakr nad meštanima. Ubijeno je 49 stanovnika, među kojima je bilo žena, dece i staraca. Ranjeno je 80 ljudi, a sedam muškaraca je zarobljeno i nakon torture i mučenja svi su ubijeni, glave su im odsečene i vučene vozilima po ulicama Srebrenice, a tela nikada nisu pronađena.

Prema podacima Holandskog instituta za ratna istraživanja, prvo su Srbi bili isterani iz etnički mešovitih gradova u ovom delu BiH. Onda su bili napadnuti srpski zaseoci okruženi muslimanskim mestima i na kraju su bila pregažena i preostala srpska naselja. Procenjuje se da je u ovim napadima između 1.000 i 1.200 Srba pobijeno ili pomrlo, dok je njih oko 3.000 bilo ranjeno. Na kraju je od prvobitnih 9.390 Srba na području Srebrenice ostalo samo njih 860.

Za ubistvo 3.267 Srba u srednjem Podrinju, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, nad kojima su počinjeni stravični zločini, još niko nije odgovarao, niti je u toku neki sudski proces.

I Anđelina stiže u Potočare

Komemorativnom skupu u Potočarima povodom obeležavanja 17 godina od srebreničke tragedije u sredu će prisustvovati vrhovni rabin američke jevrejske zajednice Artur Šnajer, jordanski princ Hasan Talal, poglavar IZ u BiH Mustafa Cerić, premijer Hrvatske Zoran Milanović, zamenik premijera Turske Bekir Bozgad, šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, predstavnice organizacije „Žene u crnom“… Očekuje se i dolazak holivudske glumice Anđeline Džoli.

Minut ćutanja

Skupština opštine Srebrenica u utorak je minutom ćutanja odala počast svim žrtvama ove opštine u proteklom ratu. Petrovdanski dani, posvećeni obeležavanju 20 godina od stradanja Srba u Podrinju, biće nastavljeni 12. jula liturgijom u srebreničkoj crkvi, posetama stratištima gde su sahranjeni Srbi, ubijeni na Petrovdan 1992. Komemorativni skup biće završen u četvrtak sahranom posmrtnih ostataka deset srebreničkih Srba koji su eksuhimirani pre dve godine.

Izvor: Vaseljenska

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: