fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH Hrvatskoj: Srbima dajte status konstitutivnog naroda

Parlamentarna skupština BiH rezolucijom traži od Hrvatske da razmotri mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Taj zahtev je deo „Predloga rezolucije o želji za napredakom Republike Hrvatske“ koji će se naći pred zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH i svojevrsni je odgovor na evidentno mešanje susedne zemlje u unutrašnje poslove BiH.

Kreator inicijative je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, a predlog rezolucije je rezultat agresivnog lobiranja hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju BiH.

Magazinović je za sarajevski portal Klix.ba ironično kazao da su parlamentarci u BiH odlučili da pomognu Hrvatskoj svojim savetima kao izraz „duboke zahvalnosti“ zbog sugestija koje susedna zemlja daje BiH.

„Na ovim prostorima kažu ‘ko će kome pomoći ako neće svoj svome’. Mi se osećamo loše što naše komšije stalno nama pomažu svojim savetima i sugestijama šta bi mi trebalo da radimo u BiH, a mi njima nikako. Ovo je prilika da se ta višegodišnja nepravda ispravi i da i mi kažemo šta mislimo da bi oni trebalo da rade u Hrvatskoj i možda im pomognemo sa nekim svojim iskustvima“, rekao je Magazinović.

Šalu na stranu, kazao je, konačno je došlo vreme da pošaljemo poruku vladama susednih država da pre nego se uhvate u koštac sa problemima u BiH za šta ih niko nije ni zamolio ni ovlastio, neka se pogledaju u ogledalo.

„Pametnije im je da svoju energiju usmere na to da počiste ispred svojih vrata, a nas treba da puste na miru. Imamo mi dovoljno svojih problema i bez njihove pomoći“, kazao je Magazinović.

Inače, u Predlogu rezolucije stoji, između ostalog, da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra važnim da se zaustavi jačanje desničarskih pokreta i delovanja pojedinaca i javne promocije ustaštva, te poziva vlasti na svim nivoima da se snažno suprotstave različitim oblicima narušavanja antifašističkog opredeljenja i imidža Hrvatske.

(Tanjug)

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: