Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH: Doris Pak Dodikov plaćenik

Doris Pak
Doris Pak

Beograd — Rijaset IZ u BiH optužio je evropske parlamentarce Doris Pak i Bastijana Beldera za ekstremizam i vođenje propagandnog rata protiv bosanskih muslimana.

„Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske pretnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid“, poručuju iz IZ.

Ova reakcija usledila je posle najave da spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta priprema rezoluciju kojom će pozvati IZ da se jasno negativno izrazi o jačanju vehabizma u BiH.

IZ odgovara Pakovoj i Belderu da šire predrasude i javno nepoverenje prema muslimanima, da ih omalovažavaju i čak prizivaju na progon muslimana zbog predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike.

Uz ocenu da su srpski lobisti i plaćenici predsednika Srpske Milorada Dodika, muslimanski verski vrh iz Sarajeva poručuje i evropskim parlamentarcima da svojim izjavama vređaju „žrtve genocida“.

Rijaset IZ odbacio je optužbe za vehabizam, kao i ranije optužbe za islamski fundamentalizam i islamski terorizam i izrazio sumnju da bi nova rezolucija „mogla biti nagoveštaj novog političkog zaokreta koji u Evropi neće tolerisati drugo i drugačije“.

Posle teza o „žrtvi“ i „genocidu“, muslimanski verski vrh u Sarajevu sada upotrebljava i novu tezu o „inkviziciji“, koju je ranije uputio Katoličkoj crkvi, a sada i Evropskom parlamentu, odgovarajući na kritike zbog jačanja vehabizma u BiH.

Osim toga, reis IZ u BiH Mustafa Cerić u petak je ponovo stao u zaštitu Bošnjaka optuženih za ratne zločine u logoru „Silos“ i pozvao bošnjački narod da se „probudi“ i da „ne čeka da ih jednog po jednog odvode“.

„Probudi se, moj narode, i nemoj čekati da jednog po jednog odvode, pa kad nas sve odvedu da tek onda shvatimo da je trebalo braniti slobodu i pravo svoga brata, kako bismo sačuvali svoju vlastitu slobodu i pravo“, rekao je Cerić vernicima u džamiji u Hadžićima, prenela je Srna.

Cerić je ponovo zatražio da se uhapšenim Hadžićanima osumnjičenim za zločine u „Silosu“ „odmah i bezuslovno omogući odbrana sa slobode“.

„Silos“ je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo žena, dece i starijih od 80 godina. Logor je formiran početkom rata 1992. godine, a zatvoren je 27. jauara 1996, dva meseca posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zbog zločina u „Silosu“ uhapšeno je osam Bošnjaka.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: