Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Bežali preko leševa, iz Jasenovca nas spasao Nemac“

Novi kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske – izožba o užasima u ustaškom logoru Jasenovac.

Izložba je pokrenula pitanje – da li Hrvati pokušavaju da umanje stravične zločine koje je počinila NDH ili da revidiraju istoriju u svoju korist?

Hrvatska zvanično procenjuje da je broj žrtava u Jasenovcu gotovo deset puta manji od oog broja koji je utvrđen odmah posle Drugog svetskog rata.

“Plašila sam se samo da me ne kolju. Neka me ubiju. A bežali smo preko leševa, pa sam zgazila na jednog a on jauče, a kad se okreneš krvi do kolena, a mi gladni, žedni, zima… Nije bilo ni vode nego piškiš u ruku i popiješ, ne možeš bez tečnosti da živiš“, seća se sada 83-godišnja Nevenka koja je užas Jasenovca preživela kao sedmogodišnja devojčica sa mamom i dvojicom braće.

Od sigurne smrti spasao ih je Nemac – prijatelj njihovog oca.

“To je bilo strašno. Bile su neke male rešetkaste peći tu ubace dete i samo ga ubace u peć zajedno sa korpicom, kad su mene hteli da uguraju ja sam bila nemirna i on baci i promaši a ovaj SS-ovac dočeka i kaže ovo će meni i tako te noći nas je izveo“, nastavlja Nevenka.

Osim Srba, ustaše su u logor odvodile i Jevreje, Rome i neposlušne Hrvate. Ubacivali su ih u vagone u kojima je bila tolika gužva da mnogi ni put nisu preživeli. Po dolasku u Jasenovac neki su odmah ubijeni, drugi su goli, bosi i iscrpljeni radili do smrti.

“Revizija istorije je na sceni, ne samo u vezi Jasenovca nego i u drugim stvarima za koje je utvrđeno da su bile nesumnjiva istina“, naveo je Radovan Sremac iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Maks Luburić je imao zadatak da prenese u Hrvatsku iskustva organizovanja konc-logora iz Nemačke. Taj posao je obavio tako da se i Hitlerov izaslanik – general Fon Horstenau iznenadio surovošću Jasenovca opisujući ga kao suštinu užasa.

“Hrvati imaju veliki problem sa tim suočavanjem sa svojom istorijom u Drugom svetskom ratu i pokušavaju da ignorišu činjenicu da su jedini režim u Evropi koji je imao sopstveni holokaust i da su bili najverniji saveznici Hitleru“, rekao je istoričar Predrag Marković.

Ustaše napuštaju Jasenovac u aprilu 1945. Za sobom spaljuju sva dokumenta i miniraju celo područje ali i da su spiskovi sačuvani, na njima nisu bile sve žrtve.

Državna komisija Hrvatske konstatovala je da broj žrtava 500.000-600.000, od toga više od 20.000 dece. Većina sadašnjih hrvatskih udžbenika, ipak, navodi da se i dalje rade procene, koje se kreću od 80.000 do 100.000 žrtava.

Upozoravamo da su snimci uznemirujući.

(Prva)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca …

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac

Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: