Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Bežali preko leševa, iz Jasenovca nas spasao Nemac”

Datum objave: ponedeljak, 29 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Novi kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske – izožba o užasima u ustaškom logoru Jasenovac.

Izložba je pokrenula pitanje – da li Hrvati pokušavaju da umanje stravične zločine koje je počinila NDH ili da revidiraju istoriju u svoju korist?

Hrvatska zvanično procenjuje da je broj žrtava u Jasenovcu gotovo deset puta manji od oog broja koji je utvrđen odmah posle Drugog svetskog rata.

“Plašila sam se samo da me ne kolju. Neka me ubiju. A bežali smo preko leševa, pa sam zgazila na jednog a on jauče, a kad se okreneš krvi do kolena, a mi gladni, žedni, zima… Nije bilo ni vode nego piškiš u ruku i popiješ, ne možeš bez tečnosti da živiš“, seća se sada 83-godišnja Nevenka koja je užas Jasenovca preživela kao sedmogodišnja devojčica sa mamom i dvojicom braće.

Od sigurne smrti spasao ih je Nemac – prijatelj njihovog oca.

“To je bilo strašno. Bile su neke male rešetkaste peći tu ubace dete i samo ga ubace u peć zajedno sa korpicom, kad su mene hteli da uguraju ja sam bila nemirna i on baci i promaši a ovaj SS-ovac dočeka i kaže ovo će meni i tako te noći nas je izveo“, nastavlja Nevenka.

Osim Srba, ustaše su u logor odvodile i Jevreje, Rome i neposlušne Hrvate. Ubacivali su ih u vagone u kojima je bila tolika gužva da mnogi ni put nisu preživeli. Po dolasku u Jasenovac neki su odmah ubijeni, drugi su goli, bosi i iscrpljeni radili do smrti.

“Revizija istorije je na sceni, ne samo u vezi Jasenovca nego i u drugim stvarima za koje je utvrđeno da su bile nesumnjiva istina“, naveo je Radovan Sremac iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Maks Luburić je imao zadatak da prenese u Hrvatsku iskustva organizovanja konc-logora iz Nemačke. Taj posao je obavio tako da se i Hitlerov izaslanik – general Fon Horstenau iznenadio surovošću Jasenovca opisujući ga kao suštinu užasa.

“Hrvati imaju veliki problem sa tim suočavanjem sa svojom istorijom u Drugom svetskom ratu i pokušavaju da ignorišu činjenicu da su jedini režim u Evropi koji je imao sopstveni holokaust i da su bili najverniji saveznici Hitleru“, rekao je istoričar Predrag Marković.

Ustaše napuštaju Jasenovac u aprilu 1945. Za sobom spaljuju sva dokumenta i miniraju celo područje ali i da su spiskovi sačuvani, na njima nisu bile sve žrtve.

Državna komisija Hrvatske konstatovala je da broj žrtava 500.000-600.000, od toga više od 20.000 dece. Većina sadašnjih hrvatskih udžbenika, ipak, navodi da se i dalje rade procene, koje se kreću od 80.000 do 100.000 žrtava.

Upozoravamo da su snimci uznemirujući.

(Prva)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca …

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac

Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top