Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Без личне карте око 40.000 Срба

Датум објаве: субота, 7 фебруара, 2015
Објављено у Олуја
Величина слова: A- A+

Одjава или брисање из евиденциjе о пребивалишту хрватског министарства унутрашњих послова неће утицати на имовинска права Срба из Хрватске

Александар Милошевић / "Избрисани" не губе ни право на стамбено збрињавање

Александар Милошевић / "Избрисани" не губе ни право на стамбено збрињавање


ОДЈАВА или брисање из евиденциjе о пребивалишту хрватског министарства унутрашњих послова неће утицати на имовинска права Срба из Хрватске. Оваj потез Загреба неће угрозити њихова права на стамбено збрињавање и примање пензиjе, као ни на судбину старе девизне штедње.

Потез хрватских власти, коjе су применом новог закона о пребивалишту из евиденциjе избрисали око 260.000 држављана Хрватске, овако тумачи потпредседник Српског националног виjећа из Загреба Александар Милошевић.

Према информациjама коjе jе добио из хрватског Министарства управе, на списку избрисаних jе око 40.000 Срба. Без обзира на то, како каже, свако ко жели да се врати у ову земљу, то може да учини, уз претходну приjаву пребивалишта и набавку нове личне карте.

– Одjавом пребивалишта не губи се хрватско држављанство, него само право на личну карту – обjашњава Милошевић. – Овом исправом грађани доказуjу да живе у Хрватскоj. Сви коjи су обухваћени програмом обнове и стамбеног збрињавања, а некретнина им jош ниjе обновљена или нису добили стан, неће бити одjављивани. То пише у закону, а хрватски МУП тврди да ће га поштовати.

Милошевић истиче да имовинска питања немаjу везе са пребивалиштем, али и признаjе да ће ова одлука власти утицати на остваривање права Срба у локалноj заjедници. Он, међутим, каже и да већина права коjе Срби остваруjу на основу своjе броjности имаjу основ у попису становништва.

– Нису угрожене ни пензиjе Срба, jер свако ко jе у Хрватскоj остварио пензиjу по важећим прописима и даље ће jе примати. Она jе неотуђиво право. Ко у Хрватскоj не живи примаће jе, али без додатка коjи добиjаjу пензионери коjи живе у њоj – обjашњава наш саговорник.

Потез коjи се међу Србима из Хрватске тумачи као завршни, административни, чин операциjе “Олуjа” Загреб jе повукао 30. децембра. До тада jе траjала своjеврсна агониjа Срба, коjе су хрватске власти снагом закона принудиле не само да се одjаве, већ и да за то плате таксе вредности око 35 евра.

Саво Штрбац из Центра “Веритас” каже да jе од практичних проблема коjе ће изазвати брисање Срба из евиденциjе опасниjа политичка позадина овог чина.

– Недавна пресуда суда у Хагу потврдила jе да смо ми истерани из Хрватске – обjашњава Штрбац. – Одjавом пребивалишта на лични захтев доводи се у питање статус прогнаника. Велики броj Срба из Хрватске у страху од казни одазвао се позиву хрватских власти и поjединих Срба и одjавио своjа пребивалишта, што не сматрам добрим потезом.

Штрбац каже да неодазивање на позиве и брисање из евиденциjе неће утицати на своjину и купопродаjу непокретности. Растанак са хрватском личном картом, међутим, створиће проблеме Србима коjи су раниjе добили право на обнову кућа, стамбено збрињавање или друге државне подстицаjе.

ТЕШКО ДО ПОСЛА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

НОВИ хрватски закон о пребивалишту, по чиjем слову jе без личне карте остало наjмање 40.000 Срба, ове људе jе оставио без шансе да се запосле у већини просперитетних држава Европске униjе.

– Богате државе попут Немачке за ступање у радни однос, без обзира на његову форму, осим пасоша земље чланице ЕУ, захтеваjу и да кандидат има и важећу личну карту. “Избрисани” су губитком исправа остали без ове могућности – каже Штрбац.

БРИСАЛИ И РАНИЈЕ
ХРВАТСКА jе одређене категориjе држављана и раниjе брисала са списка пребивалишта. У овом кругу се наjпре нашло око 50.000 грађана коjи никада нису извадили личну карту Хрватске. Брисање су доживели и сви коjима jе лична карта истекла краjем 2012, а нису извадили нову, као и сви коjи у адресама нису имали кућне броjеве.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

У Хрватскоj избрисано 260.000 људи

Загреб тражи доказе од Срба из Хрватске – Jadovno 1941.

линта захтиjева од пусићеве да разриjеши дужности дарка 

Линта: Против укидања статуса избеглица – Jadovno 1941.

Линта тражи да се поштуjе закон о правима мањина – Jadovno …

ХРВАТСКА: ЗА ПРИЈАВУ ПОВРАТНИКА – РОК 29. ДЕЦЕМБАР
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top