Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Berane: Vlada da podrži manifestaciju “Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“

Datum objave: sreda, 19 septembra, 2018
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Iz Saveza srpskih uruženja oblasti Vasojevića i Limske doline, pod nazivom Srpska narodna odbrana, zatražili su od Vlade Crne Gore da podrži prije nekoliko godina ustanovljenu manifestaciju „Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“, koju organizuje Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Foto: IN4S

Oni su istakli da se ovih dana navršavaju 93 godine od kako je kralj Aleksandar posjetio Vasojeviće i Crnu Goru. Kazali su da njegova državnička djela treba da budu putokaz budućim generacijama, kao i aktuelnom režimu, čiji nosioci, kako su istakli, zaboravljaju njegovu izuzetnu istorijsku ulogu u ondašnjoj Evropi.

Podsjetili su da je kralj Aleksandar sa svojom svitom 17. oktobra 1925. godine svečano dočekan na Čakoru, u Gornjem Polimlju i u Andrijevici, te da je u Beranama njemu u čast, na samom upasku u varoš, podignuta velika trijumfalna kapija pred kojom je bila postrojena četa vojnika. Napomenuli su da su u svečanom špaliru bili đaci, činovnici, invalidi, ratnici i da su topovi tada objavili kraljev dolazak.

Poslije kratkog odmora u zgradi načelstva u Beranama, kralj Aleksandar je 1925. godine pošao u manastir Đurđeve stupove, praćen klicanjem i pjevanjem brojnih mještana. Veličanstvena povorka naroda pravila je kordon i u velikom broju krenuli su put manastira. S obzirom na neutemeljena i zlonamjerna tumačenja u Crnoj Gori da kralj Aleksandar ne zaslužuje preveliko poštovanje i da je njegovanje njegovog kulta anahrono, važno je reći šta je on učinio samo za Berane. Naime, kralj Aleksandar je sagradio zgrade Skupštine opštine, suda, Gimnazije i Doma trezvenosti, što dokazuje da je prvi udario temelje moderanog gradića u arhitektonsko-građevinskom smislu. Pored toga, kralj Aleksandar je u ovom kraju, između ostalog, izgradio put Peć Čakor Andrijevica, školu u Trepči, kao i saobraćajnicu Bijelo Polje Berane. To je dovoljan razlog da Vlada Crne Gore podrži manifestaciju „Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“ kojom se vraća dug velikom državniku čije se ime i danas izgovara s punim poštovanjem, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Podsjetili su da je kralj Aleksandar održavao prisne veze sa Vasojevićima i da mu je narod tog kraja bio duboko odan.

Kralj Aleksandar je veoma cijenio Vasojeviće i njihov doprinos u borbi za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. To najbolje potvrđuje podatak da je zlatnu Obilića medalju za hrabrost dobilo 196 učesnika, srebrnu 765, a medalju za revnosnu službu 96 osoba s prostora Vasojevića, što čini ukupno 1.057 odlikovanja. Koliko su Vasojevići cijenili i poštovali kralja, svjedoči i podatak da je 9. oktobra 1934., kada je ubijen, plakala cijela Limska dolina. Bilo je i crnih barjaka na pojedinim kućama, a mnogi su crnogorske kape sa četiri ocila nosili s crnim florom. Vasojevići su bili duboko svjesni koga i šta gube, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Naveli su da odgovorni u Vladi Crne Gore treba da znaju da je kralj Aleksandar za sobom ostavio biografiju koja ga svrstava u sami vrh evropskih vladara.

Kralj Aleksandar nije bio despot, već ujedinitelj. On, za razliku od nekih današnjih vladara, nije razdvajao narode. On ih je spajao, znajući da smo ujedinjeni i jači i bolji. Zato je ušao u red državnika kojima se slobodoumni ljudi duboko klanjaju, znajući da je kralj Aleksandar svoj život ugradio u uzvišene ideale, poručili su iz Srpske narodne odbrane.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenice

Kralju Aleksandru Karađorđeviću došla glave versajska Evropa

Kad vladari dele sudbinu naroda
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top