Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beograd: Služen parastos ubijenim Srbima iz zapadne Slavonije

Navršava se 27 godina od stradanja Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatskih oružanih snaga pod nazivom “Bljesak”.

U Beogradu pomen ubijenim Srbima iz Zapadne Slavonije - Foto: RTRS

U Beogradu pomen ubijenim Srbima iz Zapadne SlavonijeFoto: RTRS

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalim Srbima, a u Tašmajdanskom parku položeno je cvijeće na spomenik srpskim žrtvama.

Dani oko prvog maja svake godine srpskim izbjeglicama iz zapadne Slavonije bude teške uspomene na stradanja najbližih, napuštanje vjekovnih ognjišta i izbjegličke kolone preko “mosta spasa” u Gradišci.

– Na današnji dan meni je ubijen brat i zarobljen otac kao civil, koji je ubrzo poslije razmjene preminuo od posljedica zarobljavanja, to jest batinanja u Bjelovaru i Varaždinu – rekla je Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

Mira Grujić, koja je u “Bljesku” izgubila oca Đorđa, kaže da sjećanja na to prvomajsko jutro od prije 27 godina ne blijede, a da je posebno bolno što se za velikim brojem ubijenih i nestalih Srba iz zapadne Slavonije i dalje traga.

Grujićeva je rekla da su Hrvati prognali Srbe, ali da im je ostala pusta i neobrađena zemlja.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Hrvatske oružane snage u akciji “Bljesak” 1.maja 1995. godine napale su Zapadnu Slavoniju, koja je bila dio tadašnje Republike Srpske Krajine i prostor pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Nisu štedjeli ni izbjegličke kolone, koje su gađane avionskim bombama i topovskim projektilima. Epilog akcije je zastrašujući.

– 283 ukupno poginulih i nestalih, među njima je 58 žena i osmoro djece do 14 godina, 165 je riješeno do sada slučajeva, ovaj ostatak je još neriješen – naglasio je Savo Štrbac predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Predsjednik Udruženja “Zavičaj” Nenad Avramović rekao je da je, osim osjećaja tuge kod prognanih i porodica ubijenih, najprisutniji osjećaj duboke nepravde jer niko nije odgovarao za te zločine, ali i ponosa jer se daleko od zapadne Slavonije rađaju neki novi Krajišnici.

118 porodica i dalje traga za svojim najmilijima, a posebno im je bolno, kažu, što za zločine nad Srbima u akciji “Bljesak” do sada niko nije osuđen. Krivični postupci, koji su pokrenuti pred pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, nisu odmakli dalje od pretkrivične faze.

– Nama kao porodicama je to prosto neshvatljivo. Mi prije svega želimo da nađemo mir, a onda i da pravda bude zadovoljena – dodala je Đukićeva.

Izbjegli iz zapadne Slavonije poručuju da se kultura sjećanja mora prenositi i na mlade generacije i da žrtve “Bljeska” neće biti zaboravljene jer bi to, kažu, značilo da su stradale dva puta.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: