fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beograd: Predstavljena „Naša ispovijest“ Srpkinja žrtava rata

Na Filološkom fakultetu u Beogradu predstavljena je knjiga monografija „Naša ispovijest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995“, koja sadrži priče 15 srpskih žena žrtava koje su pretrpjele torture tokom proteklog rata u BiH.

Naša ispovijest Foto: RTRS
Naša ispovijest Foto: RTRS

Direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je na skupu, kojem su prisustvovali i ugledni svjetski borci za mir i pravdu Gideon Grajf, Beri Lituči i Knut Fluvik Torensen i na kojem je predstavljena i knjiga „Iz kolijevke u Jasenovac“ Mileta Dašića, da se u javnosti stiče pogrešan utisak da su u ratu u BiH stradali samo Bošnjaci i Hrvati, a da su Srbi samo ubijali.

Cicović, koji je ovu monografiju poklonio Grajfu, Litučiju i Torensenu, kao i predstavniku Unicefa u Srbiji, istakao je da ova knjiga sadrži ispovijesti 15 Srpkinja koje su pretrpjele teške torture u ratu.

On je naveo da se na taj način htjelo približiti javnosti šta su one proživjele, dodavši da je monografija besplatno prevedena i na engleski jezik, zahvaljujući dekanu Filološkog fakulteta Aleksandri Vraneš, a da je predgovor napisala poznata srpska glumica Ana Sofrenović.

Cicović je uoči skupa izjavio za Srnu da je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih i sa Republičkim udruženjem žena žrtava rata pripremilo je monografiju „Naša ispovijest“, koja sadrži ispovijest 15 žena Srpkinja iz Republike Srpske, koje su preživjele torturu u građanskom ratu u BiH, koji je za sve u BiH bio poguban i težak.

„Na taj način želimo da Predstavništvo da svoj doprinos u rasvjetljavanju i utvrđivanju istine o ratu u BiH i da se čuje i glas i žena iz Republike Srpske, koje su doživjele torturu i zlostavljanje“, rekao je Cicović.

On je dodao da je knjiga izašla prije dva dana iz štampe, a danas je predstavljena na Filološkom fakultetu u okviru predstavljanja i drugih izdanja posvećenih sjećanju na žrtve i kulturu sjećanja na žrtve rata širom svijeta.

„Za nas je posebno bitno da održimo kulturu sjećanja na žrtve, zato što se u javnosti uopšte u svijetu stvorila potpuno pogrešna slika da je u ratu u BiH stradao samo jedan narod, a da su Srbi u tom ratu bili narod koji je zlostavljao i vršio agresiju na druge. Izuzetno su važna ovakva izdanja, koja imaju za cilj pokazivanje istine i onoga što se desilo u ratu u BiH“, rekao je Cicović.

Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš istakla je da ova knjiga nije samo svjedočenje o zločinima, nego i o našem mentalitetu, jer se žene žrtve stide da pričaju o tome šta im se desilo.

„Neposredan povod skupa su promocije knjiga `Iz kolijevke u Jasenovac` i knjige `Naša ispovijest`, koja je izašla u izdanju `Službenog glasnika`, a koja govori o stradalnicama srpskim ženama žrtvama posljednjeg rata u BiH“, rekla je Vraneš.

Ona je istakla da se ne smije dozvoliti da „zaborav prekrije žrtve nijednog naroda, pa tako ni srpskog“.

Na ovom skupu srpska glumica Ana Sofrenović rekla je da joj je bila velika čast da napiše predgovor za ovu monografiju, te dodala da su kroz svoje priče te žene dobile svoje postojanje i priliku da se čuju, da ispričaju svoju priču i da mogu da nastave dalje.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Njujork: Promovisana monografija „Naša ispovijest“ | Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: