Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beograd i Zagreb: Osvanule “svastike”

“Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ što bi znalilo “Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa“ – ispisano je u centru grada, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava.

Usred Zagreba nalazi se ogroman grafit koji slavi Hitlera i naciste, piše portal Index.hr. Kukasti krstovi osvanuli su i u Beogradu.

“Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ što bi znalilo “Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa“ – ispisano je u centru grada, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava.

Reč je o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći Rajh, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani i svastika i ustaški simbol.

Grafit, kako se navodi, stoji tamo već neko vreme, a gradske službe, kao ni Klinika, zasad nisu pokazale nikakvo interesovanje da ga klone.

Zato je Evropska civilna inicijativa iz Zagreba poslala prijavu Gradu Zagrebu u kojem traži hitan odgovor.

“Imajući u vidu osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen“, navodi Inicijativa.

Da podsetimo, studentski park, u centru Beograda, osvanuo je sa kukastim krstovima, ispisanim sprejom na unutrašnjoj strani zida koji ograđuje park.

Kada se pipne, boja je još sveža. Slika je najpre osvanula na društvenim mrežama, a nadležni obećavaju da će brzo reagovati.

Igor Ginzberg iz Jevrejske zajednice kaže da je šokiran činjenicom da su simboli fašizma i nacizma osvanuli u parku u kom se svakog dana igraju deca. U tom parku, kako kaže, svakoga dana borave i profesori, učitelji, stariji ljudi koji znaju simboliku tog znaka.

Veruje, kako kaže, da oni koji koji su ga ispisali, ni ne znaju njegovo pravo značenje.

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Uklonjena svastika sa crkvenog zvona

Poljudska svastika kao uvertira za partijanje pod slovom U?

Novi neprimjereni grafiti kod Vukovara

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: