fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poljudska svastika kao uvertira za partijanje pod slovom U?

Ustaški grb na stadionu u Splitu

Ustaški grb na stadionu u Splitu

Deseci tisuća splitskih partijanera i njihovih gostiju iz cijele Europe tri su se dana zabavljali ispod velikog slova U koje je u danima ULTRE dominiralo na poljudskoj školjci.

Poljud je tako, nakon svastike, zamjećene u nogometnom susretu protv Italije, ponovo bili središte isticanja nepoćudnih simbola. Istina, dvadeset i sedmo slovo abecede nije zabranjeno niti jednim zakonskim propisom. Da je kojim slučajem suprotno, onda bi moralo biti povučeno i iz abecede. U prilog tvrdnjama kako je isticanje slova U sasvim legitimno i zakonito, za razliku od tvrdnji određenih političkih krugova, svjedoči i slika Poljuda na kome je ovih dana upravo dominiralo slovo U.

U određenim krugovima mogu se čuti i tvrdnje kako je splitska ULTRA samo paravan za nesmetano djelovanje ustaških elemenata te da je svastika, koja se nedavno pojavila na poljudskom travnjaku, bila svojevrsni uvod u veličanje ustaštva pod krinkom ULTRE.

Stadion na Poljudu

Stadion na Poljudu

Zbog istih takvih tvrdnji, ne tako davne 1987. godine, pod pritiskom iz Beograda, izmjenjen je i logo Univerzijade u Zagrebu, pa je Univerzijada tako i službeno bila preimenovana u Yniverzijadu.

Slučaj s Yniverzijadom je daleka prošlost a slovo U se tijekom današnjeg dana skida s pozornice u Poljudu. S travnjama se diže i zaštitna folija koja je prekrivala travnjak na kome su pod slovom U plesali deseci tisuća partijanera.

Hoće li ministar Ostojić poljudsko isticanje slova U staviti u kontekst isticanja zabranjenih simbola i zavesti operativnu istragu teško je za sada kazati. Ipak, mnogi su skloni vjerovanju kako je zbog viših interesa i punjenja proračunske blagajne sklon ovaj put zažmiriti na jedno oko. Pogotovo jer zna da će premijer Milanović na jesen proglasiti svoju vladu, sebe osobno i stranku na čijem je čelu najzaslužnijima za uspješnu turističku sezonu.

Hrvatska zastava sa modifikovanim grbom

Hrvatska zastava sa modifikovanim grbom

Od svega rečenog, najviše pažnje ipak plijeni činjenica da nitko od predstavnika sedme sile specijaliziranih za traženje slova U na utakmicama nogometne reprezentacije, Bleiburgu ili Čavoglavama nije uopće zamjetio da sve ove dane ogromno slovo U ukrašava stadion u Poljudu

Piše: Josip Zdunić

Izvor: HRsvijet.net

 

Vezane vijesti:

USTAŠKI GRAFITI NA PAROHIJSKOM DOMU U VINKOVCIMA …

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

Foto-svedočanstva odgoja u nacističkom duhu! – Jadovno 1941.

UVREDLjIVI GRAFITI PROTIV SRBA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: