fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bećković: Svakih sto godina potreban novi Vuk Karadžić

Vukova nagrada danas je uručena akademiku Matiji Bećkoviću
Vukova nagrada danas je uručena akademiku Matiji Bećkoviću

Na ovim prostorima neophodno je da se svakih sto godina pojavi novi Vuk Karadžić da bi uveo narodni jezik u književnost, rekao je danas akademik Matija Bećković nakon što mu je uručena Vukova nagrada za 2015. godinu.

On je dodao da se danas niko ne pridržava Vukovog načela „piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“.

„Niko više ne piše onako kako govori. Svako danas čita između redova, ispod napisanog i onako kako nije napisano“, rekao je Bećković, koji je u ime dobitnika Vukove nagrade za prošlu godinu zahvalio žiriju i Kulturno-prosvetnoj zajednici koja tu nagradu dodjeljuje.

On je istakao da je usmena književnost velika privilegija naroda. „Srpski narod je i danas onaj isti koji je stvorio besmrtnu narodnu književnost“, rekao je Bećković.

On je dodao da narod nema veliko povjerenje u pisanu književnost, dok obrazovaniji svijet, ocijenio je, i danas mrzi narodni jezik.

Prema njegovim riječima, novi Vuk Stefanović Karadžić imao bi, stoga, dosta posla i imao bi svakako i protivnike koji bi osporavali njegov rad.

Predsjednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović u pisanoj izjavi medijima i dobitnicima nagrade, koja je dodijeljena po 52. put, istakao je da danas ne vrijedi kukati za tim što mladi ne znaju ko je Vuk Karadžić, već im Vuka treba ponuditi kao novog literarnog junaka, kao dragocjeni srpski brend, da ga upoznaju, sprijatelje se s njim i da ga zavole.

U Beogradu su danas uručene Vukove nagrada za 2015. godinu.
U Beogradu su danas uručene Vukove nagrada za 2015. godinu.

U tom smislu pohvalio je rad na televizijskoj seriji o Vuku Milovana Vitezovića i rad tog pisca na popularizaciji Vuka kroz pozorišnu predstavu „Bajkom o Vuku i Srbima“.

Vukove nagrade danas su uručene i reditelju Predragu Bajčetiću, književniku Janku Vujinoviću, novinaru i publicisti Borku Gvozdenoviću iz Beograda, profesoru i književniku Dragutinu Đukiću iz Čačaka.

Zatim, Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ iz Subotice, proslavljenom dirigentu Bojanu Suđiću, Radovanu Mići Trnavcu slikaru iz Beograda, publicisti Dragoslavu Ćetkoviću, novinaru i publicisti Miomiru Filipoviću.

Među dobitnicima je i književnik Miroslav Toholj koji je od januara 1993. do decembra 1995. godine obavljao dužnost ministra informacija

 Vukova nagrada danas je uručena akademiku Matiji Bećkoviću.
Vukova nagrada

Republike Srpske, a po okončanju rata neko vrijeme bio je generalni direktor RTRS-a. Dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

On je rekao Srni, nakon uručivanja nagrade, da osjeća da nije završio sav posao, da još toga ima da odradi, kao i da će mu ova nagrada biti podsticaj.

Osim deset dobitnika Vukove nagrade za 2015. godinu, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice donio je odluku da Vukovu nagradu za prošlu godinu, osim Bećkovića, dobiju i operska umjetnica Jadranka Jovanović i Gimnazija Kruševac.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodjeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Izvor: srna

Vezane vijesti: Matija Bećković

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: