fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bećković: Srbija gata, a drugi odlučuju

Matija Bećković, za „Novosti“, o „Tri poeme“ i našoj budućnosti posle izbora. Prvi put u SANU spomenut Dragiša Vasić kao žrtva Jasenovca

Akademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković

TRI pesme koje slave Boga, Ljubav i Molitvu, objedinjene u knjizi „Tri poeme“, u izdanju SKZ-a, akademik Matija Bećković predstavio je juče u Svečanoj sali SANU. Ovaj triptih religijskih stihova čine naslovi „Gospode, pomiluj“, „Učini mi ljubav“ i „Slava tebi Bože“, a pesnik ih je, kaže, ispevao u posebnom zanosu, u „nepesničko vreme u slavu bezvremenog carstva poezije“.

Pred mnogobrojnim poštovaocima Bećkovićevog umeća, njegovim prijateljima i kolegama, o knjizi su iscrpno govorili profesori Stojan Đorđić i Jovan Delić, dok je autor nadahnuto govorio odlomke iz poema. Ipak, pre stihova iz „Tri poeme“, pesnik je pročitao nekoliko odlomaka iz potresnog speva „Kaža“, u znak sećanja na žrtve Jasenovca, među kojima je bio i Dragiša Vasić.

Tim povodom, pesnik, za „Novosti“, kaže:

– U SANU je, pre predstavljanja knjige „Tri poeme“, obeležena 75-godišnjica osnivanja logora Jasenovac. Tu priliku sam iskoristio da spomenem da je u Jasenovcu zaklan i svoj život završio član SANU Dragiša Vasić. To je bilo prvi put da on bude spomenut u ovoj njegovoj kući, posle Drugog svetskog rata. Ima indicija i da je on živ spaljen, ali to su „oni srpski fašisti koji su spaljeni u Jasenovcu“.

Svojim poemama u čast života i lepote, Bećković progovara i o ljudskoj duši. Otkriva kakva nam je ona danas, u 21. veku:

– Još nenačeta a isprepadana!

Objedinjujući lirski govor i epsko viđenje ljudske egzistencije, pesnik kroz tri poeme nudi čovekove moderne razgovore s Bogom.

– Kao što se kaže u poemi, Bog nije stvorio svet za šest dana, pa ga ostavio i zaboravio, nego ga i dalje prestvara i stvara. I ta nedelja ne traje šest dana, već tih šest dana traju vekovima – kaže nam Bećković.

MUZIKA KAO SLUŽBA

BIO sam neki dan na koncertu Divne Ljubojević. Tu je bilo 3.500 ljudi, ličilo je na najlepšu službu u najlepšem hramu na svetu. Bila je to delikatna, diskretna muzika koju je imao ko da sluša i da nagradi. Nisam od smrti patrijarha Pavla video srpski narod u boljem izdanju nego u toj dvorani – kaže Bećković.

O tome kuda Srbija ide posle naših izbornih dana, i da li će nam biti bolje, poručuje:

– To Srbija ne zna, tako da se ona kod drugih raspituje za svoju sudbinu. Što se kaže: Srbija gata, a drugi odlučuju.

Odgovara pesnik i na pitanje da li je izašao na izbore:

– Jesam. Glasao sam za DSS i Dveri. Izjavio sam to i uoči samih izbora.

Vraćajući se na svoju knjigu, koja je ocenjena kao apoteoza geniju jezika i vremenima kad od poezije i pesnika nije bilo ništa bitnije, Bećković zaključuje:

– Poezija je uvek govorila ljudima. Meni se sviđa istina da su u onom zlatnom grčkom periodu ta vremena prošla u kukanju za slavnom prošlošću. To je neka metafizička istina i meni se opet čini da su puna usta jezika i da dolaze novi naraštaji, zdravi, lepi i daroviti i možemo da ih vidimo na svakom koraku.

Autor: B. Đ.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti: Matija Bećković

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: