Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Бата Живојиновић на далековидном прозору

Датум објаве: петак, 20 јануара, 2012
Објављено у Ратко Дмитровић
Величина слова: A- A+

Службени Београд jе прећутао срамну одлуку министра унутрашњих послова Хрватске Томислава Карамарка да забрани откривање споменика побиjеним српским цивилима у селу Голубић, код Книна, док jе за jедан разбиjени „хрватски“ прозор у Суботици службеном нотом реаговала Влада Хрватске, иако jе починилац и даље непознат

Ратко Дмитровић
Ратко Дмитровић

У згуснутом времену, за само месец дана, бележимо неколико интересантних догађаjа у односима Срба и Хрвата коjи недвоjбено показуjу сву беду српске и сву надменост хрватске политике у односима двеjу држава. Процес нормализациjе односа између Србиjе и Хрватске и даље се одвиjа трасираним правцима из коjих, као архитекта, стоjи Борис Тадић и његова властела; Београд доследно, упорно и без наговештаjа промене игнорише све муке и проблеме Срба у Хрватскоj, за њих не показуjе ни наjмањи интерес, док службени Загреб са нивоа владе реагуjе чак и на разбиjени „хрватски“ прозор у Суботици.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „ОЛУЈЕ“

Хрватска, на глобалу и у локалу, користи сваку могућност да тамошњим Србима отежа живот, да створи атмосферу коjа ће Србе повратнике погурати у размишљањима да се заувек иселе из Хрватске или ће улити додатну стрепњу Србима са привременим адресама у Србиjи, Републици Српскоj, коjи планираjу да се врате на старе адресе у Хрватскоj.
На дан овогодишњег обележавања „Олуjе“ у Книну jе откривен споменик у знак сећања на ту „величанствену акциjу хрватске воjске“. Склепотина од сивог мермера и бетона, ништа посебно. Двадесетак дана касниjе неко jе великим ћириличним словима на том споменику исписао „Ратко Младић“ и „Србиjа“. Одмах се дигла медиjска халабука са изливима мржње према Србима „коjи се усуђуjу да скрнаве нову хрватску светињу“, претњама, захтевима да се сви Срби иселе из Хрватске…а онда jе обjављена информациjа да иза шарања по споменику не стоjе Срби већ Хрват из Киjева, села надомак Книна.
И то би остала таjна да се полициjи ниjе jавио осамнаестогодишњи Србин Л. С. из Книна (пуно име и презиме не наводим због безбедносних разлога) и испричао да jе таj Хрват из Киjева, иначе његов познаник и скоро вршњак, тражио да му ћирилицом на папиру напише „Ратко Младић“ и „Србиjа“, што jе послужило као предложак за споменуте натписе. Хрват не зна ћирилицу. То у Хрватскоj, у тамошњим школама, више не уче ни Срби.
Министар хрватске полициjе Томислав Карамарко забранио jе откривање споменика побиjеним српским цивилима, подигнутог уз порту цркве Светога Марка у Голубићу, селу надомак Книна. На Спомен плочи уклесана су 34 имена, али jе министру неко доjавио да се међу наведенима налазе и двоjица за коjе се, тврде хрватски драговољци из Книна, поуздано зна да су носили пушку.
То jе Карамарку било довољно да забрани церемониjу откривања споменика и сваки облик масовниjег окупљања Срба у Голубићу.
Само 24 сата касниjе у Суботици jе неко каменом разбио прозор на згради Хрватског националног виjећа. Могао бих да тврдим са много разлога – али нећу – да се наjвероватниjе ради о реакциjи на забрану у Голубићу, да jе неки мученик из избегличког корпуса Срба из Хрватске, а родом из Книна, у бесу и немоћи да учини нешто друго, због забране у Голубићу, разбио прозор на дому Хрватског националног виjећа.

БУЊЕВЦИ – СРБИ КАТОЛИЦИ

Постоjи и друга могућност, можда вероватниjа, а у вези jе са децениjским превирањима унутар „хрватског корпуса у Воjводини“. Буњевци су у питању.
Актуелни попис у Србиjи произвео jе поjачане активности у организациjи и институциjама воjвођанских Хрвата, како би се етничка скупина коjа себе зове Буњевцима „вратила у окриље хрватства“. На последњем попису становништва Србиjе око 20 хиљада грађана, сви су из Воjводине, национално се изjаснило као Буњевци. Службени Загреб и воjвођански Хрвати признаjу Буњевце, али само као грану на хрватском стаблу, регионалну заjедницу Хрвата коjи – према тврдњама хрватских историчара – себе зову Буњевци само зато што вуку корене са простора Буне, речице у Херцеговини, недалеко од Мостара.
Сами Буњевци одбиjаjу могућност припадања хрватском народу, тврде да су аутохтона национална заjедница, да потичу из Херцеговине, али да знаjу своjе корене, а ти корени, кажу Буњевци, нису хрватски.
Писао сам у „Печату“ о Буњевцима, почетком ове године, и навео неколико извора, укључуjући и буњевачке, коjи аргументовано доказуjу да су Буњевци у ствари Срби католици, да заиста вуку корене из Херцеговине, где су дошли са Истока и примили католичанство. Ти Срби су пред турским воjним ударима напустили подручjе реке Буне и кренули на запад, где се заустављаjу на просторима данашње Лике и делимично Далматинске Загоре. Одатле у потрази за бољим и лакшим животом силазе у славонску и воjвођанску равницу. Ту их нико, Мађари, Срби, Аустриjанци, нису доживљавали као Хрвате, нити су их тако звали.
Од тренутка када им jе Милошевић дао законску могућност да се изjасне како хоће и како се осећаjу, Буњевци у Воjводини постаjу за тамошње Хрвате и за службени Загреб проблем коjи ваља решавати. Како? Тако што ће Буњевцима бити обjашњено да нису Буњевци, него Хрвати.
Таj притисак, рекох, поjачан jе уочи актуелног пописа становништва; шаљу се писма, разговара са Буњевцима, људи су изложени разним облицима притисака и претњи да се окану буњевштине.
Ниjе грех претпоставити да jе камен у прозор Хрватског народног виjећа, у Суботици, бацила рука љутог Буњевца.

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Председник Србиjе Борис Тадић ниjе реаговао на Карамаркову интервенциjу у Голубићу (било би чудо да jесте), али jе зато Јадранка Косор реаговала на разбиjање „хрватског“ прозора у Суботици. Влада Хрватске jе издала оштро саопштење и дипломатским путем затражила од власти у Србиjи да заштите хрватску мањину „у складу са потписаним билатералним уговором“.
Штета jе процењена на 40 евра. Толико кошта стакло и рад стаклоресца.
Главни хрватски прозор, Хрватска телевизиjа, приредила jе ових дана своjим гледаоцима несвакидашње изненађење; пустили су интервjу са Батом Живоjиновићем после 20 година. Гледао сам, ништа вредно пажње. Већи део разговора тематски jе био фокусиран на односе и приjатељство Бате и Бориса Дворника; те зашто сте прекинули односе, па како то да нисте дошли Борису на сахрану; те зашто сте снимали телевизиjску сериjу на Палама, док су Срби пуцали по Сараjеву…
Бата се бранио (Срби се увек бране у разговорима са хрватским новинарима) да се плашио бушења гума на аутомобилу са београдским регистрациjама (ако jе то jедини разлог, могао jе да оде возом), да jе Дворник први прекинуо приjатељство, да он, Бата, на Палама ниjе имао оружjе, већ су оружjе имали Ратко Младић и његова екипа…
Не би било вредно помена да се, замислите, после емитовања интервjуа Хрватска телевизиjа ниjе оградила од истог. Новинар jе прочитао саопштење у коjем се каже да руководство „ХРТ“-а не дели ставове Бате Живоjиновића. Нисам могао да веруjем; пусте човека да говори, а онда се ограђуjу од њега. Трагикомично. У савременоj Европи то може да се деси само у Хрватскоj.
Влада Хрватске припремила jе и пустила у скупштинску процедуру закон коjи ће, према њиховоj замисли, ставити ван снаге све оптужнице написане у Београду, а против особа са хрватским држављанством. О томе, као идеjи, размишљало се jош у време афере око хапшења Тихомира Пурде, а непосредан повод закону jе четрдесетак оптужница за ратни злочин геноцида коjе jе Београд пре десетак дана послао у Загреб и Осиjек. На списку се, уз остале, налази и Владимир Шекс, Томислав Мерчеп, Бранимир Главаш…
Озбиљни правници у Загребу упозораваjу Шекса (идеjног творца законског предлога и главног правног стручњака Владе Хрватске) и Јадранку Косор да се окану будалаштина, да се таквим законом не срамоте непосредно пред улазак у Европску униjу.
Реаговао jе и Милорад Пупавац. Као, нешто jе љут на Јадранку и Шекса. Из онога што jе рекао може се закључити само да се припрема за постизборно претрчавање из ХДЗ табора у авлиjу вође хрватске опозициjе Зорана Милановића, председника СДП-а, по свим истраживањима будућег председника Владе Хрватске.
Интересантно jе да би Београд, у случаjу да се усвоjи законски предлог о коjем jе реч, могао да подржи такво решење, стави ван снаге све до сада потписане билатералне споразуме са Хрватском, коjи се односе на рат и ратне злочине, и обустави процесе коjе држава Србиjа, по слову оптужница написаних у Хрватскоj, води против Срба из Хрватске, раниjе избеглица, а сада држављана Србиjе. Била би то лепа вест за те jаднике.
Видећемо како ће све ово да се развиjа, али нема сумње; Србиjа ће и у овом случаjу извући дебљи краj. Као сваки пут до сада у односима са Хрватском.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/pecat-baner.JPG

Везане вијести: Ратко Дмитровић

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top