fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bastašić traži od hrvatske policije da zaštiti srpske hodočasnike na Jadovnu

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan J. Bastašić zatražio je danas od hrvatske policije da na adekvatan način zaštiti učesnike hodočašća, organizovanog u okviru Dana sjećanja na Jadovno, koji će u subotu, 2. jula, posjetiti stratište gdje su ustaše pobile 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja, pošto postoje prijetnje da bi mogli biti napadnuti. 

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

„Nadam se da će hrvatska policija, kod koje smo uredno prijavili ovaj skup i dobili pismeno odobrenje o održavanju molitvenog skupa, biti u prilici da nas zaštiti od pripadnika određenih udruženja hrvatskih ratnih veterana koji su prije dvije godine bili prilično agresivni na svom kontraskupu“, rekao je Bastašić za Srnu.

On je podsjetio da već nekoliko proteklih godina prilikom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. na stratištu gdje je pobijeno 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja određena udruženja hrvatskih ratnih veterana organizuju takozvani kontraskup kod krsta/križa podignutog u čast poginulom ustaši u Velebitskom ustanku, koji se nalazi upravo na putu koji vodi od mjesta Jadovno prema Šaranovoj jami.

„Sama činjenica da jedno udruženje, koje je pravno lice u Republici Hrvatskoj, za ovakve postupke nije sankcionisano od hrvatskih institucija, pošto je zakonom zabranjena revitalizacija ustaštva, a oni se pojavljuju redovno sa ustaškim simbolima, govori dovoljno o neodlučnosti, odnosno slabosti hrvatske države“, kaže Bastašić.

On je naglasio da je, nažalost, i ove godine najavljeno je da će u subotu, 2. jula, kada hodočasnici treba da prođu putem od Gospića prema Šaranovoj jami, ova hrvatska udruženja organizovati kontraskup.

„Čini se da to niko ne sankcioniše. Pitam se samo šta bi bilo kada bi neko potomke jevrejskih žrtava spriječio da dođu u Aušvic ili neko drugo mjesto njihovog stradanja. Naravno da to nikome na pada na pamet. Ovakvo nešto se dešava samo u Hrvatskoj evo već više godina zaredom“, ukazuje Bastašić.

Komentarišući optužbe uduruženja hrvatskih veterana da Udruženje „Jadovno“ instrumentalizuje pijetet prema žrtvama „u svrhu širenja velikosrpske ideologije i da u Šaranovoj jami nema ništa“, Bastašić je podsjetio da je upravo hrvatski speleolog Tihomir Pajalić još šezdesetih godina prošlog vijeka u listu „Hrvatske planine“ nacrtao presjek Šaranove jame u koju se spustio i na njenom dnu izmjerio 1,45 metara sedimentovanih kostiju pobijenih žrtava.

„Udruženje hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata“ /UHDDR/ Rijeke i Bilaja danas je oštro osudilo najavljenu komemoraciju na Jadovnom, koju je na mjestu ustaškog logora za subotu, 2. jula, najavilo Udruženje „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

UHIDR navodi da je „Jadovno 1941.“ „pročetnički nastrojeno udruženje koje godinama iskrivljuje istorijske činjenice i veliča četništvo, a žrtve Jadovnog instrumentalizuje radi političkih razloga“.

Predsjednik riječkog UHDDR-a Mile Biondić najavio je, kako je rekao, mirni protest kod „spomen-križa“ u Jadovnom kojim će iskazati svoj revolt dopuštanju

„falsifikovanja istorije od strane četnički orijentisanih udruženja iz drugih zemalja“.

Biondić je istakao da predsjednik „pročetnički nastrojenog“ Udruženja „Jadovno“ Dušan Bastašić „već godinama iskrivljuje istoriju, optužujući hrvatske branioce iz Domovinskog rata za nastavak genocida iz 1941. godine“.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je nedavno za Srnu da stradanje srpskog naroda u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ ne samo na području Hrvatske, već BiH i Srema, ima sve elemente genocida.

„To su u svojim istupima potvrdili i neki od najviših hrvatskih zvaničnika, kao što je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović“, navodi Bastašić povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine.

Bastašić napominje da, iako današnja Hrvatska osporava da je pravni sljedbenik NDH, nije moguće da za zločin niko nije odgovoran, ako je poznato da se taj zločin desio i da se tijela žrtava nalaze na području koje pokriva danas Republika Hrvatska.

„Genocid se desio i, kad-tad, pošto taj zločin ne zastarijeva, to pitanje će se morati staviti na dnevni red“, poručuje Bastašić.

Govoreći o istorijskom kontekstu stradanja Srba u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, Bastašić precizira da je u ovom kompleksu logora za samo 132 dana ubijeno ukupno 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba.

Kada je riječ o ovogodišnjem, sedmom, obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, Bastašić ističe da je od 2013. godine taj dan uvršćen u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske, uz podršku Vlade Republike Srpske.

„Očekujemo da će ove, kao i prošlih godina, zvaničnici najviših institucija Republike Srpske zajedno sa nama biti na Jadovnu i Velebitu“, kaže Bastašić za Srnu.

On navodi da će ove godine, sa blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, od 1. do 2. jula biti obilježen „Dan sjećanja na Jadovno 1941-2016“.

Molitveno Sabranje počinje u petak 1. jula u popodnevnim časovima okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, dok će isto veče biti održano predavanje na jednu od tema vezanih za stradanje Srba u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Bastašić dodaje, da će u subotu, 2. jula nad Šaranovom jamom na Velebitu u 10.00 časova biti služen parastos za 38.010 pravoslavnih Srba, pobijenih u kompleksu logora NDH, Gospić-Jadovno-Pag.

Nakon parastosa iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gdje će biti postavljen časni krst i služen parastos.

Bastašić je rekao da će zatim biti služen kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: