Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bastašić: Proces deustašizacije Hrvatske nije nikad ni počeo

Za razliku od njemačkog društva, koje je nakon Drugog svjetskog rata prošlo proces denacifikacije i nikome u Njemačkoj administraciji ne pada na pamet da vaskrsava pozdrav „Zig hajl“, u Hrvatskoj proces deustašizacije nikada nije ni počeo, pa ne čudi da se tamo ustaški pozdrav „Za dom spremni“ sve češće čuje, izjavio je predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan J. Bastašić.

Nacisticki_pozdrav„Ako se zna da je početkom devedestih upravo ustaška dijaspora dala mladoj hrvatskoj državi ministra odbrane Gojka Šuška, finansirala nabavku oružja i dala mnoge dobrovoljce za `čišćenje` Srba iz Hrvatske, a `vrhovnik` Franjo Tuđman kao monetu uveo `kunu`, `zdrugove`, `bojovnike`, `satnike`, `samokrijese` i još mnogo toga iz zaostavštine Ante Pavelića, ne treba se čuditi zbog toga što se danas `Za dom spremni` sve jače ori `lijepom njihovom`“, rekao je Bastašić za Srnu.

On je zaključio da je u Hrvatskoj na sceni galopirajuća fašizacije društva koju pojedini ministri u vladi te zemlje blagonaklono posmatraju ili čak raspiruju, a javni medijski servis HRT-a pruža otvorenu podršku.

„Teško je predvidjeti u kojem će pravcu ovaj za Srbe u Hrvatskoj zastrašujući proces eskalirati i šta će sve imati za posljedicu, ali je sigurno da zvanična Srbija, a posebno Srpska, moraju otvorenije reagovati prema međunarodnim institucijama vodeći brigu o biološkom opstanku ranjive srpske zajednice u Hrvatskoj, ali i o opasnostima za i dalje krhki mir u regionu“, dodao je Bastašić.

Na jučerašnjem skupu u Splitu prizvano je i sjećanje na ustaški režim Ante Pavelića i Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je uspostavljena na isti dan kada i HOS slavi svoju godišnjicu postojanja, prenio je hrvatski portal „Indeks“.

Ratni komandant Devete brigade HOS-a „Rafael vitez Boban“ Marko Skejo rekao je da je pozdrav „Za dom spremni“, pod kojim su poginuli „najbolji hrvatski sinovi, čist kao suza“.

„To je jedan od najljepših pozdrava hrvatske vojske i naroda koji mora da bude ugrađen u novi zakon o braniteljima kako bi se jednom za sva vremena zaustavila rasprava o ovom svetom pozdravu“, rekao je Skejo.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U Splitu zatražili ozakonjenje ustaškog pozdrava

TRAŽE UVOĐENjE POZDRAVA „ZA DOM SPREMNI“ U …

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba

„KRIVI“ SRBI I SLOVENCI, A NE USTAŠKI POZDRAV?!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: