fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Baotić optužen za ratne zločine nad Srbima u Orašju

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Mate Baotića (48) koja ih tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. i 1993. godine na području Orašja.

Baotić je optužen da je kao zamjenik komandanta Vojne policije 106. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), a kasnije i komandanta logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, tokom 1992. i 1993. godine, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Optužnica tereti Baotića da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a u više navrata silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti sa područja Orašja, odvodeći ih iz kuća ili iz logora u prostorijama škole u Donjoj Mahali, gdje su bile nezakonito zatvorene.

Jedna od žrtava ostala je u drugom stanju, te je u izbjeglištvu abortirala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Baotića optužnica tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine većeg broja nezakonito zatvorenih Srba u Donjoj Mahali, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja srpskih zarobljenika koji su dovedeni sa područja Broda.

On je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je saopštilo da je Baotić boravio u Njemačkoj i bio nedostupan pravosuđu BiH, te da je operativnim radom postupajućeg tužioca i policijskih agencija, lociran za vrijeme boravka u BiH.

Baotić je uhapšen u avgustu i od tada je u pritvoru.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu pozvati 25 svjedoka i vještaka i priložiti više desetina materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Kajtazi i Pekić uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima

Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločine u Odžaku

Kazniti pripadnike HVO-a zbog silovanja Srpkinja

SJEĆANjE NA PRVU ŽRTVU RATA – VOJISLAVA GORANOVIĆA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: