fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Баотић оптужен за ратне злочине над Србима у Орашју

Тужилаштво БиХ подигло jе оптужницу против држављанина БиХ и Хрватске Мате Баотића (48) коjа их терети за ратне злочине над жртвама српске националности 1992. и 1993. године на подручjу Орашjа.

Баотић jе оптужен да jе као замjеник команданта Воjне полициjе 106. бригаде Хрватског виjећа одбране (ХВО), а касниjе и команданта логора смjештеног у просториjама основне школе у Доњоj Махали, током 1992. и 1993. године, поступао супротно одредбама женевских конвенциjа о заштити цивилних лица и ратних заробљеника за вриjеме рата.

Оптужница терети Баотића да jе сам и са другим припадницима ХВО-а у више наврата силовао и сексуално злостављао жене српске националности са подручjа Орашjа, одводећи их из кућа или из логора у просториjама школе у Доњоj Махали, гдjе су биле незаконито затворене.

Једна од жртава остала jе у другом стању, те jе у избjеглиштву абортирала, саопштено jе из Тужилаштва БиХ.

Баотића оптужница терети и за мучење, злостављање, премлаћивање и мучење на изразито понижаваjуће начине већег броjа незаконито затворених Срба у Доњоj Махали, као и злостављање и мучење већег броjа српских заробљеника коjи су доведени са подручjа Брода.

Он jе оптужен за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Тужилаштво jе саопштило да jе Баотић боравио у Њемачкоj и био недоступан правосуђу БиХ, те да jе оперативним радом поступаjућег тужиоца и полициjских агенциjа, лоциран за вриjеме боравка у БиХ.

Баотић jе ухапшен у августу и од тада jе у притвору.

Тужилаштво БиХ ће у овом предмету позвати 25 свjедока и вjештака и приложити више десетина материjалних доказа, наводи се у саопштењу.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

Каjтази и Пекић ухапшени због ратног злочина над српским цивилима

Илиjа Јурић ослобођен оптужбе за злочине у Оџаку

Казнити припаднике ХВО-а због силовања Српкиња

СЈЕЋАЊЕ НА ПРВУ ЖРТВУ РАТА – ВОЈИСЛАВА ГОРАНОВИЋА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: